fbpx
Skip to main content

Hoe gaat een EFT sessie nou precies?

Je hebt wellicht gelezen hoe EFT werkt, maar wilt ook weten hoe een sessie verloopt. Elke sessie is uniek, maar hieronder lees je het algemene verloop. Je moet je voorstellen dat een sessie bestaat uit herhaaldelijk doorlopen van onderstaande onderdelen. Een sessie duurt ongeveer 75 minuten. 

Emotie / stress activeren

Ik vraag je eerst hoe je je probleem ervaart (dus niet het verhaal en de oorzaak, maar vooral wat je NU ervaart als je je er in gedachten mee verbindt). Met deze herinnering activeer je de bijbehorende emotie(s) en lichamelijke reactie(s). We gebruiken hierbij al je zintuigen, dus wat zie je, wat hoor je, welke emotie voel je, wat denk je, wat gebeurt er in je lichaam, etc. Bij grote trauma's gaan we hier uiterst voorzichtig mee om zodat je niet alles intens hoeft te herbeleven.

Kloppen/Tikken en praten (ook wel 'tapping' genoemd)

 

Daarna tik ik met twee vingers op speciale (meridiaan)punten op de zijkant van je hand, je gezicht en romp. Tegelijkertijd zeg je korte zinnen na. Dit zijn in het begin een herhaling van je eigen woorden. Ze geven weer hoe jij je probleem ervaart. Terwijl je daarmee je stress en emoties oproept kalmeert het getik je zenuwstelsel. Al gauw volgen zinnetjes die je helpen relativeren en die je uitnodigen om het probleem los te laten of anders te bekijken. Je emoties en stress worden letterlijk ontladen.  

Patroon onderbreken

Na korte tijd tikken en praten denk je aan iets fijns en vervolgens aan iets onbelangrijks (ik stel je een 'stomme' vraag of leid je af met een grapje). Je gebruikt dan een ander deel van je brein. Deze onderbrekingen houden de sessie luchtig én maken het voor je brein lastig om je probleem vast te houden. Dat merk je zelf wanneer je opnieuw aan je issue denkt. Je zult merken dat je anders reageert. 

Nieuwe situatie bevestigen

We gaan - als de emoties zijn ontladen - een ander scenario schetsen dat nu beter bij je past. Hoe had je willen reageren, achteraf gezien? Als je niet zo door emotie was beïnvloed? Welke conclusies zou je willen veranderen? Wat zou je tegen jezelf zeggen als je de tijd terug kon draaien? Dit bevestigen we hardop, tikkend op de meridiaanpunten. 

Extra's: inzichtkaarten, BARS, Opstellingen

Aan het eind van de sessie krijg je de gelegenheid om inzichtskaarten te trekken. Ook is het mogelijk dat ik je hoofd vasthoudt op bepaalde specifieke punten. Veel mensen vinden dit een fijne afronding. Dit heeft niets met EFT te maken, maar is een meer energetische benadering ook wel Acces Bars genoemd (google het maar). 
Een EFT sessie combineer ik ook wel met opstellingen, een waardevolle combinatie. Hierover lees je meer in dit artikel

De sessie van Brenda

Om een indruk te krijgen kun je lezen hoe de sessie van Brenda verliep.

Emotional Freedom Techniques, iets voor jou?

Je kunt vrijblijvend kennismaken en daarna beslissen of je een consult wilt. Het kennismaken kan telefonisch, online of persoonlijk in de praktijk. Liever zelf aan de slag? Dat kan in de online cursus 'Grip op stress en emoties'.