fbpx
Skip to main content

Opstellingen en EFT...hoe werkt dat?


Ik combineer EFT sessies soms ook met ‘opstellingen’. Razend enthousiast ben ik daarover sinds ik hierin ben geschoold. De cliënten die het hebben gedaan trouwens ook 😊 Ik vertel je daar in dit artikel wat meer over, zodat je (een beetje) weet wat je daar van kunt verwachten, mocht je het overwegen voor jezelf.

Anders dan familieopstellingen
Bij het werken met opstellingen denk je wellicht aan familieopstellingen. Een methode waarbij je met behulp van een groep andere mensen (representanten) een vraag of kwestie opstelt in een fysieke ruimte. Je plaatst deze mensen in de ruimte en van daaruit onstaat er een bepaalde dynamiek die wordt begeleid door een professional.  
Een krachtige methodiek met helende werking, kan ik uit ervaring zeggen, maar dat is niet wat ik bedoel met opstellingen en EFT. Ik werk 1 op 1, dus niet met menselijke representanten. De systemische principes die er aan ten grondslag liggen zijn wel hetzelfde.

Werkwijze
Zodra je je vraag of het probleem helder hebt (ik help je hier zo nodig bij), stel je dat op met kleine voorwerpen die iets of iemand representeren. Een opstelling begint wel vrijwel altijd met het opstellen van jezelf, aangezien de vraagstelling altijd betrekking heeft op jou. Uit allerlei poppetjes en andere materialen kies je op je gevoel iets uit dat jou symboliseert. Dat voorwerp zet je vervolgens in het vooraf bepaalde speelveld op een gevoelsmatige juiste plek.

Kijken en ervaren
Vervolgens kijk je er naar en wordt je je bewust wat dat met je doet. Je zou misschien denken “hoezo zou ik iets voelen bij een dingetje dat ik zomaar ergens heb neergezet?”. Als je een beetje nuchter bent ingesteld kan ik me die vraag voorstellen. En toch… net als bij de grote groepsopstellingen, gebeurt er iets wonderlijks. Je zet namelijk niet ‘zomaar’ wat neer. Je zet iets neer met een specifieke intentie voor jouw persoonlijke groei en heling.

Je onderbewuste zichtbaar gemaakt
Dat wat je neerzet, is een uiterlijke weergave van het innerlijke, onbewuste beeld dat je hebt bij deze vraagstelling, inclusief de fysieke reacties (zoals spanning en emoties) die daar bijhoren. Het kan zijn dat je enkel door het kijken naar het voorwerp dat jou symboliseert, al wat in beweging brengt bij jou van binnen. Zo kan het je ineens treffen dat je blijkbaar iets hebt gekozen dat potdicht zit of iets wat juist heel breekbaar is.

We nemen samen de tijd om die emoties er te laten zijn. Sterke emoties benoemen we al tikkend om ze zo makkelijker te doorvoelen en weer te laten gaan. Kijken, voelen, tikken: een gouden combinatie wat mij betreft.

Alles kan!
Tot zover het 'protocol' want hierna is er van alles mogelijk. Er worden andere elementen toegevoegd die met de vraag te maken hebben. Eén voor één voeg je ze toe en doorvoel je opnieuw wat dat met je doet. Zo kun je gezinsleden en familie opstellen, maar ook ‘de collega’s', of ‘de buitenwereld’. Maar ook ‘de oorzaak’, ‘dat wat ik uit de weg ga’ (zonder te weten wat dat is), ‘het trauma’,  ‘het schuldgevoel’, of ‘de oplossingsrichting’. Alles kan!

Vertrouwen
Ik heb geleerd te vertrouwen op het proces en niet van te voren in te vullen wat er nodig zal zijn. Zo’n opstelling ontvouwt zich namelijk vanzelf. Juist vanuit het niet-weten en het niet-persé-willen-oplossen. Het is geen enkele keer hetzelfde. Van mij kun je vragen en opmerkingen verwachten die je uitnodigen om bij je eigen antwoorden te komen. Ik moedig je ook aan om telkens te blijven voelen en ervaren. Om vooral ook niet te snel te gaan. Het is geen quick fix waarbij je alles even gauw harmonieus bij elkaar zet. Het gaat juist om die vertraging, het doorvoelen, het aankijken van dat wat is. Je zult merken dat er gaandeweg kwartjes vallen. Tussendoor passen we geregeld EFT toe als dat nodig is.

Veranderen van plek
Vaak veranderen de opgestelde elementen van plaats gedurende de opstelling. Geheel in lijn met de opgedane inzichten en losgelaten emoties. Zo ontstaat er een nieuw innerlijk beeld, inclusief getransformeerde emoties met alle (positieve) gevolgen van dien. Het effect ervaar je uiteraard vanzelf in je dagelijks leven, net als bij een EFT sessie zonder opstelling. Het werkt transformerend en helend. Wat ook kan, is dat we besluiten de volgende sessie uitsluitend EFT toe te passen op iets dat door de opstelling aan het licht is gekomen. Zo kan het een het ander versterken. Omdat niets vast ligt, is alles mogelijk.

Variatie
We kunnen ook werken met papieren blaadjes die iets of iemand representeren. Die leg je op je gevoel op de grond in de ruimte. Je kijkt je er niet alleen naar, maar je gaat er op staan om te voelen wat een en ander met je doet. Ook dat is een variatie in het werken met opstellingen. En vanzelfsprekend: ook dan kan er worden afgewisseld met EFT. 

De kracht van eenvoud
‘Meer is het niet’ zou ik haast zeggen als het gaat om het uitleggen van opstellingen en EFT. Vooral wegens de eenvoud en speelsheid van de methodiek. Maar dat klinkt ook alsof het niets voorstelt en dat is beslist niet waar. Het is pure magie als je het mij vraagt. Oh ja en zelfs dit is heel goed online te doen!   

Iets voor jou?
Heb je vragen, issues waar je samen wel eens naar zou willen kijken? Ben je benieuwd of je dat zou kunnen opstellen? Neem gewoon contact op en laat je verrassen.