fbpx
Skip to main content

EFT: dat is toch je emoties weg-tikken?

Dát zou lekker makkelijk zijn:

  • Boosheid wegkloppen, dan is situatie opgelost. Handig als je een hekel hebt aan ruzie.
  • Irritatie wegkloppen en hup we gaan weer vrolijk verder. Handig als je je irritatie niet durft te uiten.
  • Onrust en stress in je hoofd wegtikken om zo nog wat langer door te kunnen werken. Handig als je grenzen stellen lastig vindt.
  • Verdriet gauw even wegtikken. Handig, als je hebt geleerd om 'flink' te zijn.

Misverstand: EFT is emoties 'wegtikken'
Gelukkig werkt EFT niet op die manier. Althans, niet als je bij mij in de praktijk komt. Emoties heb je niet voor niets, het zijn richtingaanwijzers en ze willen je iets zeggen. Al die 'negatieve' emoties geven eigenlijk alleen maar aan dat je niet in balans bent. Sommige emoties helpen je om de balans te herstellen, andere laten je zien dat je gedachten en overtuigingen misschien niet meer helemaal kloppen. Door emoties onder de loep te nemen met EFT, kom je weer dichter bij jezelf. 

Voorbeelden: boosheid en verdriet

Boosheid
Als je boosheid alleen maar weg zou willen kloppen, zou je daarmee zeggen dat je niet boos mag zijn. Terwijl er juist een enorme kracht in boosheid schuilt. Mits je die op een effectieve manier inzet. Wanneer je boosheid opkropt, kan het je schaden. Tijdens een EFT sessie ontdek je de boodschap achter de boosheid en kun je het daarna loslaten.  

Verdriet
Huilen van verdriet helpt herstellen, dat is nuttig en functioneel. In verdriet blijven 'hangen' kan je echter belemmeren. Als tijdens een EFT sessie verdriet naar boven komt, denk ik: Fijn, laat het er maar uitkomen. "Het is oké, ik mag verdriet hebben" , laat ik de cliënt herhalen. Maar ook: "...en ik laat het verdriet weer los, het drama is niet meer nu" .


Effect
Tijdens een EFT sessie mogen al die gevoelens er dus juíst zijn. Het paradoxale is dat ze uitdoven als ze eenmaal zijn doorvoeld en doorleefd (zonder onnodig lang stil te staan bij het verhaal/het drama). EFT helpt bij dit proces doordat je emoties getriggerd worden en tegelijk ontladen ze ook weer. Het lijkt misschien alsof je iets wegklopt, maar eigenlijk geef je het vooral de ruimte en herstelt je lichaam op die manier de balans. Je kijkt anders naar een situatie dan vóór de sessie en er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en andere keuzes. Je overtuigingen veranderen dus óók. Gevolg: je reageert anders - prettiger dan voorheen. 

Lees ook: het verloop van een sessie