fbpx
Skip to main content

Een steentje in je schoen

Wandelen met een heel klein steentje in je schoen
Ken je dat? Dat je wandelt en een steentje in je schoen hebt? Een kleintje maar. Als je een beetje schudt met je voet is ie even verplaatst naar de ruimte tussen je tenen en voel je hem de eerste tijd niet meer. Maar hij komt weer te voorschijn om je opnieuw te irriteren en te schuren. Tegen de tijd dat je er genoeg van hebt en je eindelijk de moeite neemt om je schoen en sok uit te trekken, zie je de kapotte huid en blijkt de schade groter dan je dacht. Doorwandelen wordt een pijnlijke aangelegenheid en de lol is er vanaf.


Steentjes in je dagelijks leven
En herken je dan misschien ook dat je op het wandelpad van je leven ook van die 'steentjes' tegenkomt? Ik bedoel deze: irritaties, signalen van je lichaam, 'slechte zin' hebben, gekwetstheden, teleurstellingen, stress...je kent het vast. Het zijn de zogenaamde dalen tussen de pieken die er hopelijk ook zijn.

Meteen aanpakken?
Even terug naar de wandeling: wat zou er zijn gebeurd als je bij het eerste signaal meteen het steentje zou hebben verwijderd? Dat loopt in ieder geval een stuk lekkerder! Je houdt het langer vol èn je zou meer genieten van de tocht.

Zo simpel is het niet
Maar ja, zo'n schoen open maken en een sok uittrekken is nog tot daar aan toe. De 'steentjes' of 'keien' in je leven, zijn een ander verhaal. Want stel dat je daar in gaat wroeten, dan kom je misschien wel meer tegen dan je lief is. Dat wroeten doet misschien veel meer pijn dan dat ene steentje! Tot........ het niet meer gaat en je lichaam je een halt toe roept.

Of toch?
Wat nou als er een manier zou zijn om die kleine en grote steentjes betrekkelijk eenvoudig te verwijderen? Een manier waarbij je niet helemaal binnenstebuiten geanalyseerd hoeft te worden? Geen lange praat en graaf-sessies?

Steentjes verwijderen op een milde manier
Sinds ik de grootste stenen heb leren opruimen met Emotional Freedom Techniques, ben ik blijven opruimen. Ik pas EFT toe op mijzelf en met regelmaat begeleidt een collega EFT-therapeut mij. Soms weet ik kort van tevoren nog niet eens wat we gaan doen. Dan denk ik even terug aan de afgelopen dagen en herinner ik me een voorval, iets dat mij heeft getriggerd. Wanneer was ik boos, teleurgesteld, gefrustreerd? Wat vond ik moeilijk? Waar liep ik tegen aan? Oh ja, die opmerking, die blik, dat gesprek, die gedachten....

Onderhoud (APK)
Met EFT krijg ik inzichten en kan ik het loslaten. Telkens voel ik me lichter na zo'n sessie en kan er anders tegenaan kijken of andere keuzes maken :-). Ik zie deze manier van opruimen als de APK voor de auto. Fijne onderhoudsbeurten die voorkomen dat dalen onnodig diep worden. Fijne bijwerking is dat de pieken tegenwoordig hoger zijn en langer aanhouden dan ik ooit kon vermoeden! En dat loopt heerlijk kan ik je zeggen.


Nieuwsgierig geworden wat EFT voor jou of je organisatie kan betekenen? Of wil je (opnieuw) leren hoe je EFT bij jezelf kan toepassen?
Voel je welkom om de mogelijkheden te bespreken. Of check de online cursus Grip op stress en emoties.