fbpx
Skip to main content

BE it

'Wish, dream, DO it' staat er al meer dan 10 jaar op mijn muur in de praktijkruimte. Ooit geplakt als reminder voor mijzelf en inspiratie voor anderen. ‘Als je écht wat wilt veranderen, dan zul je zelf in beweging moeten komen. Een ander doet het niet voor je'. En dat is nog steeds mijn waarheid. Toch klopt het niet helemaal meer. Er mist iets essentieels en ben er inmiddels achter wat dat is.


Wish, dream DO it.
Dat is precies wat ik de afgelopen jaren heb gedaan: vanuit een groot verlangen, keihard werken aan mijn praktijk, maar vooral: werken aan mijzelf. 
Wat ik ook maar tegen kwam in mijn leven, als het mij uit balans bracht of uitdaagde dan ging ik het niet uit de weg. Ik nam verantwoordelijkheid voor mijzelf door steeds de volgende vragen te stellen: 'Wat zegt dit over mij? Waar kan ík hier in mijzelf wat over oplossen, helen?'. En dan: de mouwen opstropen en d'r an! Dit actieve pad van zelfontwikkeling heeft me tot dusver heel veel moois gebracht op alle vlakken. Maar als ik eerlijk ben, was de bron van al het harde werken aan mijzelf, ook vaak een sluimerend en onlogisch schuldgevoel of het idee niet goed genoeg te zijn. 

Transitie
Stap voor stap is het wezenlijk veranderd van binnen. Misschien is het een natuurlijk proces – ‘de overgang’ naar een andere levensfase? Dat zou wel passen bij mijn leeftijd!  😁
Of zou het misschien juist het resultaat van al het DOEN zijn? Van het actief loslaten van oud zeer, het bewust doorbreken van (familie)patronen en herzien van onjuiste overtuigingen?
Geen idee hoe dat precies werkt, maar ik merk dat ik niet meer zo’n zin heb in alsmaar opruimen en mijzelf ‘verbeteren’. Een keer is het goed genoeg toch? Ik mag meer genieten, meer ZIJN. Dat zie ik ook terug in mijn manier van sporten zoals te lezen is in mijn vorige blog.

VOELEN & ZIJN
Ik heb al DOENDE, geleerd om emotioneel én fysiek te leren voelen dat ik oké BEN - en altijd al geweest. Dat is in mijn ogen de grootste mind-fuck van allemaal: er vált in essentie niets op te lossen of te helen. Hooguit te verwerken en doorvoelen. Dát is wat ik blijkbaar nodig had. 
ZIJN is iets dat ERVAREN mag worden. Dat vraagt om achterover leunen, in plaats van op het puntje van mijn stoel te zitten. Opmerken, in plaats van overdenken. Minder controle, meer vertrouwen. Op mijzelf, op de ander, op het Leven. Meebewegen, in contact met wie ik werkelijk ben. 

Vriendelijke reminder
Ik ben het aan het oefenen, deze Levenskunst. Er zijn valkuilen genoeg om van ZIJN toch ook weer een actie te maken. En dus kan ik ook nu wel een reminder gebruiken en dat is precies de reden dat ik de muur heb aangepast met een toevoeging.
Bewust zet ik geen vinkje achter het woord DOEN. Er was en is niets mis met al het DOEN. Ik blijf graag aan het werk en als de situatie er om vraagt, kom ik heus in actie met gezonde zelfreflectie, stress- en emotieregulatie. Ik heb niet de illusie dat het leven mij niets meer te leren heeft. Maar ik hoef niet eerst iets te DOEN voor ik oké BEN, en dát, is een essentieel verschil 💞 .