fbpx
Skip to main content

Net als wc papier....


Een doe-het-zelf-EFT sessie, een poging tot mediteren of mindfulness. Het zijn allemaal mooie tools die niet bij iedereen meteen het gewenste effect hebben. Vaak ligt dat niet aan de techniek zelf, maar aan de manier waarop het wordt uitgevoerd en/of de verwachtingen die we hebben. We gaan onaangename gevoelens nu eenmaal graag uit de weg, terwijl de oplossing ligt in het toelaten ervan. 


“Ik kan niet tot rust komen met mediteren, het lukt gewoon niet.”

Als ik doorvraag blijkt dat er vaak wordt gedacht dat je van stilzitten en op de ademhaling letten (bij elke poging) rustig moet worden. Dat er blijkbaar iets moet lukken. En daar gaat het wel eens mis tussen verwachting en werkelijkheid. 
Mediteren is niet persé hetzelfde als ‘een leeg hoofd krijgen’ of ‘rustig worden’ door stil te zitten. Mediteren is in de eerste plaats ‘zijn met dat wat er is’. Als dat een vol hoofd is, dan zou je ‘het aandachtig opmerken van dat volle hoofd’ een 'gelukte' vorm van mediteren kunnen noemen. En nee, dat is zeker niet persé meteen aangenaam en dat maakt het uitdagend. 
 
Goede nieuws 1:
Zodra jij vaker de de rol van de geïnteresseerde observator aanneemt, bén je dus niet je stress of je zorgen. Dan neem je er bewust wat afstand van. Dan bén je met ‘dat wat er is’ (zonder het meteen te willen veranderen, dat is de ‘truc’). Er oordeelloos aandacht aan schenken, geeft rust en inzicht.


Goede nieuws 2:

Ga je tijdens het observeren van je volle hoofd (of onrustige lichaam), daar ook nog zachtjes bij tikken, zoals we met Emotional Freedom Techniques (EFT) doen, dan stel je je zenuwstelsel gerust en zal het steeds beter te doen zijn om je aandacht te richten op dat volle hoofd. En daarmee zal het juist rustiger worden.


Nog meer voordelen van EFT:
Een EFT sessie begint ook met opmerken hoe iets (een trigger) NU wordt ervaren (zowel emotioneel, fysiek als mentaal). Eerst die reactie aanzetten en ‘zijn met wat er is’ – ondanks de onaangenaamheid ervan. Dat geef je woorden en daar tik je geruststellend bij. Dàt is het startpunt van de sessie. Heel meditatief dus!
Het mooie van EFT is, dat het verder gaat dan alleen observeren en kalmeren. Door de combinatie van tikken en specifiek taalgebruik werk je heel constructief ook aan de oorzaak van je issue. Tenminste, als je wat verder gaat dan alleen het werken aan de oppervlakte. 

Om de hete brei heen draaien
Juist omdat dat het hier en nu niet persé aangenaam is als je aan een issue werkt, is het soms effectiever om EFT samen met een professional te doen. In je eentje draai je soms onbewust om de hete brei heen en dan 'lukt' EFT waarschijnlijk ook niet zoals je zou willen. 

Met wortel en al...

Een professional zal je ook helpen om voorbij de oppervlakkige uitingen van je issue te gaan. Om het probleem bij de wortel aan te pakken, een patroon werkelijk te doorbreken, zul je nèt wat verder moeten kijken. Een professional stelt je de juiste vragen, bewaakt de grote lijnen en draagt zorg voor je emotionele veiligheid. Eén en één is drie, zeg ik vaak. 
 
Dan 'lukt' het wél!
Met de juiste verwachting en een combinatie van intentie, techniek en intuïtie ‘lukt’ het allemaal heus. Het is allemaal net als wc papier, dat werkt ook pas als je het op de juiste manier gebruikt 😉


Meer weten? 
Je kunt EFT eenvoudig leren met de praktische online  video-cursus die ik heb ontwikkeld. Wil je begeleid worden? Dan is er een variant met 2 consulten.
Wil je geen cursus volgen, maar wel een begeleid consult? Prima, je mag vrijblijvend kennismaken, dan vertel ik je hoe ik je zal helpen om meer rust te vinden in je hoofd en hart!