fbpx
Skip to main content

Is onzekerheid ook een van jouw zekerheden?

Onlangs ging ik naar een lezing van Vrénelie Stadelmaier met de titel 'F*ck die onzekerheid'.  Wat is het toch fijn om te weten dat mensen als Angela Merkel en Meryl Streep óók onzekerheden ervaren. Status of prijzen winnen zijn geen remedie. Meryl Streep schijnt zich na elke award een week lang af te vragen wanneer ze haar zullen bellen om te zeggen dat het een vergissing was. Dat ze toch niet die prijs had verdiend. Onvoorstelbaar toch?

Ik dacht op de terugweg: natúúrlijk geldt dit ook voor mijn collega's, familie, sportmaatjes, buren en vrienden. Werkelijk iedereen, ook de mensen waar ik soms tegenop kijk, kent onzekerheid. De enige bij wie ik er aan twijfel is Donald Trump, maar ook dat is misschien slechts de buitenkant.

Flink?

We zijn met zijn allen heel goed geworden in het verbergen van onze diepste twijfels en donkserste gedachten die we over onszelf kunnen hebben. Onzekerheid zie je niet altijd aan de buitenkant.
Toch zie ik veel liever de echtheid van mensen. De zogenaamde zwakheden en de niet-perfecte waarheid. Dan hoef ik zelf ook niet zo stoer te doen. Omgekeerd geldt het trouwens ook. Het inspireert me als ik zie hoe iemand vol zelfvertrouwen, zonder valse bescheidenheid, zichzelf is. Als het maar oprecht is. Maar nu wil ik het graag over onzekerheid hebben, want veel van mijn clienten hebben 'meer zelfvertrouwen' op hun wensenlijstje staan.

Onzekerheid en EFT

Accepteren
Kun je onzekerheid wegkloppen met EFT? Ja en nee. Het is niet zo simpel als een rondje tikken en je blaakt van het zelfvertrouwen. Minder onzekerheid ervaren begint met het accepteren van je onzekerheid. Een paar jaar geleden voelde ik mij onzeker toen ik voor een grote groep mensen sprak. Ik voelde me onzeker voor mijn eerste 10 km wedstrijd. Voor een groep spreken vind ik nu juist leuk en die 10 kilometer, die hou ik wel vol. Het is nu de halve marathon waar ik me druk om maak.... En zet je een zaal vol professoren voor me, dan weet ik zeker dat ik toch aan mijn spreekvaardigheid ga twijfelen. Onzekerheid is veranderlijk, afhankelijk van tijd, plaats en omstandigheden. De grens van je comfortzone kan opschuiven, maar óp die grens is er altijd weer nieuwe onzekerheid. Die zekerheid heb je in ieder geval ;-)

Zijn versus voelen
onzekerheidAls je je vaak onzeker voelt, ga je misschien geloven dat je onzeker bént, maar dat is een veelgemaakte vergissing. Er zit namelijk een groot verschil tussen onzeker zijn en onzekerheid voelen

"Ik BEN Anita, en ik VOEL me (soms) onzeker". 

Spreek het zelf maar eens uit. "Ik BEN onzeker" of  "Ik VOEL onzekerheid". Dat is echt anders, merk je het? Door dat zijn en voelen uit elkaar te halen -ook dat kan met behulp van EFT- creeër je ruimte voor beweging. Het is allemaal niet zo statisch en definitief. 

Resetten

Met EFT kun je nog veel meer resetten. Bijvoorbeeld

  • Gevoelens als minderwaardigheid, teleurstelling in jezelf, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om er niet bij te horen.
  • Innerlijke beelden van faalmomenten,
  • Echo's van kritische opmerkingen die je hebben gekwetst,
  • Onjuiste conclusies die je over jezelf hebt getrokken,
  • De knoop in je maag die je gevoel van onzekerheid tastbaar maakt.

Als je met EFT werkt aan de persoonlijke kenmerken van jouw onzekerheid, rek je je comfortzone effectief en constructief op. Dan is het makkelijker om daarna in actie te komen. Want "Inzicht zonder handeling brengt geen verandering". Een halve marathon kan ik niet lopen zonder te trainen. 

De valkuil van EFT

EFT kan je dus beslist verder helpen om je minder vaak of minder snel onzeker te voelen. Maar pas op: je kunt eindeloos met jezelf aan de slag gaan en onderliggende twijfels uitspitten en ze nog weer eens van een andere kant bekijken. Er komt een moment waarop je in actie moet komen. Gewoon DOEN. "Fake it till you make it". Niet om flink te doen of de schijn op te houden. Maar juist vanuit kwetsbaarheid. Door te zeggen; Ja, ik voel (nog wat) onzekerheid en ik vind het rete spannend en ik weet niet 100% zeker of ik het kan, maar ik ga het tóch doen. Wat het ook is. F*ck die onzekerheid. Dan geef je anderen de kans om je aan te moedigen. Laten we elkaar herinneren dat we méér zijn dan onzekerheid. En wanneer je dan boven jezelf bent uitgestegen, vergeet dan niet om ook te laten zien hoe blij en trots je daarmee bent ❤

 

Wil je reageren? Dat kan hieronder: