fbpx
Skip to main content

Bij de slager: 'één brood alstublieft' ?!

Stel je komt bij de slager en vraagt om een brood. Zou je stampij maken, teleurgesteld zijn of gaan huilen wanneer hij het niet zou geven? Hoe lang blijf je bij de slager komen om een brood?
En toch doen veel mensen dat wel: iets blijven vragen aan iemand die het -om wat voor reden dan ook- niet te geven heeft. Soms vragen ze met woorden, vaak ook in stilte, hopend dat de slager op een dag brood levert. Soms doen mensen er ALLES aan om het de slager naar de zin te maken, in de hoop dat er iets verandert. Zelfs als de werkelijkheid telkens teleurstelling en pijn brengt. Een andere keer zijn mensen wel bij de bakker maar zit het gewenste soort brood niet in het assortiment. Dan is de teleurstelling extra zuur. 
Al met al een frusterende situatie voor alle partijen.

1 strip  

Broodnodig
Wat we het meeste nodig hebben is dat we geaccepteerd, geliefd en erkend worden om wie we zijn. De realiteit is dat we dat niet altijd krijgen van de mensen van wie we het verwachten. Wat iemand niet heeft, kan hij niet geven. Hoe pijnlijk dit is hoor en zie ik wekelijks in mijn praktijk:

  • “mijn vader heeft geen oog voor mijn talent, wat ik ook maak, hij kijkt er niet eens naar”,
  • “bij mijn studiekeuze werd niet gevraagd wat voor míj belangrijk was”,
  • “mijn broers en zussen hadden het pas echt gemaakt in de ogen van mijn ouders, want zij hebben het bedrijf overgenomen”,
  • “dat ik ging scheiden was een schande voor de familie, hoe ik mij voelde vroeg niemand zich af”,
  • “mijn baas denkt alleen aan zijn imago en ziet niet wat ík allemaal doe voor het bedrijf”,
  • “mijn partner gaat zijn eigen gang en houdt geen rekening met mij, alsof ik er niet meer toe doe”.

Allemaal voorbeelden van 'niet gezien en gehoord worden', terwijl we dat zo broodnodig hebben.

Zelf 'brood leren bakken'?
Hoe zou het zijn als je zelf je eigen brood kon bakken? Zodat jíj bepaalt wat en hoeveel je bakt? En ook welke ingrediënten je er in stopt? Zodat je er zelfs van zou kunnen delen? Doe dan gedurende een week de oefening 'Oor en oog voor jezelf hebben'. Een (soms confronterende) maar effectieve manier om je eigen brood te bakken. En natuurlijk is er niets mis met een bezoekje aan de warme slag... euh, bakker :-)  

Reageren?
Wil je reageren, dan kan dat in het commentaarveld hieronder.