fbpx
Skip to main content

Vroeg kinderlijk trauma en EFT

De meeste mensen hebben geen levendige herinneringen aan de tijd vóór hun 4e levensjaar. Toch kunnen ervaringen in die eerste jaren bepalend zijn voor je manier van reageren in het nu. Zelfs de tijd in de baarmoeder heeft invloed op je 'zijn'. Maar hoe behandel je die ervaringen met EFT als je er niets meer van weet?

Voorbeeld
Een cliënte wist dat ze ooit als baby heel benauwd was geweest omdat ze per ongeluk onder de deken was gekropen. Haar vader heeft haar net op tijd kunnen bevrijden uit die situatie.
Natuurlijk wist ze daar niets meer van, maar ik kon me heel goed voorstellen dat die ervaring ook nu nog impact op haar zou hebben. Deze herinnering popte op tijdens een sessie waarbij het ging om 'mijzelf mogen laten horen' - iets wat op dat moment als baby duidelijk niet lukte. Maar ook in praktische zin merkt ze een verband. Tegenwoordig mag een deken nooit boven de kin komen. En een winterjas die niet direct open gaat (bijvoorbeeld als de rits even vastloopt) zorgt voor een lichtelijke paniek-reactie.

Fantasie
Ookal heeft ze geen mentale herinneringen aan haar baby-tijd, haar lichaam herinnert zich alles nog wel (zo werkt dat bij iedereen). We gebruiken fantasie en inlevingsvermogen om die oude fysieke reactie te activeren. Het maakt dan niet uit of de innerlijke beelden en geluiden tijdens de sessie waar zijn of niet. Ze mag het zelf verzinnen. Dat zeg ik tegen haar om te voorkomen dat ze teveel gaat nadenken of het allemaal wel klopt. Haar lichaam liegt sowieso niet, en met die informatie werken we.

Inleven
Ik help haar met het inleven: "doe je ogen maar dicht en stel je voor.... je bent een paar maanden oud ,ligt in je bedje en trappelt met je beentjes... je komt steeds verder onder de deken...het wordt warm en steeds moeilijker om adem te halen... je wilt huilen of schreeuwen (meer kun je immers niet) en je geluid klinkt anders dan anders (gesmoord). Wat ervaar je NU?"

Lichaam weet alles nog
Mijn cliënte ervoer het weer aan den lijve. Ze voelde bijvoorbeeld een druk op haar borst, ze kreeg het er weer warm van! Alsof het weer nu was. Vervolgens tikten we op de EFT punten en ontspande haar lichaam weer. Zo hebben we deze herinnering helemaal kunnen ontladen van alle reacties. Al tikkende heeft ze tot slot de baby in haar herinnering kalmerend toegesproken met zinnetjes als. "Het leek misschien dat het niet lukte om je te laten horen, maar papa heeft toch iets gemerkt en is daar op af gekomen. Je bent nu veilig"  Dat voelt bevrijdend!
Ook bij het opnieuw voorstellen van een deken tot over de kin optrekken en de dikke winterjas die niet snel open gaat, reageerde ze na afloop rustig. Bij een vervolgconsult meldde ze dat ze zich nu veel makkelijker uitspreekt en dat dat 'vreemde' gevoel in haar keel dat ze altijd had is verdwenen. 

Wat als je ook geen verhalen hebt?
Ook ervaringen van in de baarmoeder of tijdens de bevalling kunnen op deze manier behandeld worden. Zelfs als je geen verhalen van ouders hebt, kan het voorkomen dat je tijdens een sessie spontaan uitkomt bij dat hele prille begin van je leven. Vaak zijn dat krachtige, helende sessies. 

Wil je meer weten? Neem gerust contact op.