fbpx
Skip to main content

Dealen met de oorlog

Soms komt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijdelings ter sprake tijdens consulten. Het houdt mensen bezig en ze slapen er slecht van hoor ik. Ook ik droomde er vorige week een keer over. Alles wat je overdag aan informatie binnenkrijgt, moet je op de een of andere manier verwerken. Het is best veel allemaal en kan behoorlijk triggeren.
Ik heb - gelukkig- geen ervaring met dit soort extreme oorlogsomstandigheden, maar toch wel een advies (ook aan mijzelf) als het gaat om 'het dealen met':

✅ Doseer je nieuwsconsumptie als je op de hoogte wilt blijven. Lezen in plaats van kijken en luisteren beperkt het aantal prikkels, al maak je dan alsnog je eigen beelden in je hoofd. Niet om de kop in het zand te steken, maar omdat je jezelf niet onnodig veel wilt blootstellen aan geweld en ellende. Het helpt niet om elk uur op NU.nl te kijken of meerdere journaals op een dag te zien. Hen niet, en jou niet. De tv helemaal uit is zeker ook een optie.

✅ Neem je emoties serieus, en daar waar je stress, angst, boosheid, verdriet of onmacht over deze oorlog voelt, pas EFT toe. Niet omdat de oorlog dan sneller over is, maar omdat het in dit soort tijden des te noodzakelijker is om goed voor jezelf te zorgen en ziekmakende stress te beperken. Kijk ook eens wat er bij jou achter zit. Wàt raakt jou zo en waar herken je dit in je eigen leven (in hopelijk minder extreme mate)? Daar kun je ook EFT op toepassen.

✅ Je invloed op de oorlog dáár is zeer beperkt. Natuurlijk kun je hier vanuit Nederland ook van alles doen om van betekenis te zijn. Verlies jezelf hierbij niet uit het oog. Daarom denk ik: draag óók bij aan een oplossing als het gaat om onrecht, ruzie & onmacht in je eigen leven. Of: investeer in het onderhouden van je eigen gezonde relaties, waaronder die met jezelf.

✅ Zelfs al voelt het dubbel, omdat er relatief dichtbij zoveel ellende is: geniet van je eigen relatieve rijkdom en vrijheid. Doe iets waar je blij van wordt en deel dat met iemand. Nog nooit is iemand echt geholpen door passief mee-lijden. Dus voel je niet schuldig als jij geniet van de dingen die jouw leven kleur geven.

✅ Stuur op je eigen manier in gedachten Liefde naar iedereen die betrokken is bij deze oorlog - slachtoffers en als je het op kunt brengen: ook de daders. Die hebben het misschien nog wel het hardste nodig. Sceptici zullen denken dat dat niet helpt. Maar ik vraag me af of al die raketten en haatberichten helpen.... Ik kies dan liever voor de energie van Liefde. Doe wat goed voelt voor jou, dan is het altijd goed.

Liefs, Anita