fbpx
Skip to main content

Rustig ademen, dat geeft lucht

Bij stressgerelateerde klachten is het natuurlijk slim om de bron van de stress aan te pakken. Emotional Freedom Techniques kan daarbij de oplossing zijn. Je kunt jezelf ondersteunen met onderstaande ademhalingsoefening. Je lijf ervaart dan dat het toe kan met minder zuurstof. Dat geeft óók lucht. 

Minder zuurstof, meer lucht

In rust heb je bij goede gezondheid genoeg aan 6 - 10 ademhalingen per minuut (in + uit = 1 ademhaling). Veel mensen halen onbewust vaker adem dan nodig is, tot wel meer dan 20 keer per minuut. 
Bij chronische stress (bijvoorbeeld continue té druk zijn, aan stressvolle situaties blootgesteld worden of bij angst en paniek) zie je vaak een versnelde ademhaling. Dat is de manier van je lijf om zich voor te bereiden op al die drukte die zich in je hoofd afspeelt.
Als je alleen in je hoofd druk bent (terwijl je lijf rustig zit of ligt), heb je al die zuurstof eigenlijk helemaal niet nodig. Sterker nog...het is nadelig voor je stofwisseling. Te vaak en te veel ademen kan diverse klachten veroorzaken, varierend van pijn in schouders, vermoeidheid, buikpijn tot hartkloppingen. En ook 'gejaagdheid' kan een gevolg van een te snelle ademhaling zijn.
Zo kun je ongemerkt in een vicieuze cirkel raken en voortdurend stress ervaren. In je hoofd, maar dus ook in je lijf. Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt doorbreken.

Een 'reset' via je ademhaling

  1. Adem rustig in door je neus (je borst en/of buik zetten uit tijdens de inademing, bij voorkeur je buik). 

  2. Adem langzaam uit tot je longen helemaal leeg zijn. Je houdt daarbij je lippen een klein beetje van elkaar, zodat je de lucht kunt horen. Door de weerstand die je biedt met je lippen, vertraag en verleng je de uitademing. 

  3. Geef je lichaam de tijd om zelf aan te geven wanneer het weer toe is aan een inademing; je voelt het vanzelf weer in beweging komen (wachttijd  is variërend van een halve seconde tot meerdere tellen).

  4. Oefen dit 3 maal daags 3 minuten gedurende 3 weken. 


Naast het gunstige lichamelijke effect, brengt deze oefening je telkens weer bij het hier en nu. Dit zorgt óók voor rust in je hoofd.