fbpx
Skip to main content

KoopKRACHT

De actie waarbij je het tarief zo nodig kunt verlagen, is geëvalueerd!

Scrol naar beneden voor de uitkomst. Spoiler: de actie wordt voortgezet met een kleine aanpassing.

Alles wordt duurder en rondkomen wordt nu ook voor de middeninkomens vaker een uitdaging. Ik heb een financieel aantrekkelijke actie bedacht waardoor je -indien nodig- voordeliger gebruik kunt maken van mijn EFT consulten. In de maanden september en oktober mag je zelf weten hoeveel je betaalt voor een consult. Daarna evalueer ik het. Niet alleen financieel, maar vooral gevoelsmatig. Want dit is niet ‘zomaar’ een commerciële kortingsactie....ik neem je mee in mijn overwegingen:


Geen vetpot

Wij waren jarenlang gewend om op de kleintjes te letten. De boerderij had het financieel zwaar en ik voelde druk om inkomen te genereren met mijn praktijk. Over elke uitgave dacht ik na, geld was een ‘dingetje’. We hebben gelukkig altijd de rekeningen kunnen betalen en hebben zeker geen armoede gekend. Maar een vetpot was het ook niet.
Nu de boerderij is gestopt en mijn man ook weer een normaal inkomen heeft, staan we er ineens anders voor. Waar menigeen koopkracht verliest, hebben wij voor het eerst sinds jaren juist wat meer ademruimte in onze portemonnee. We kunnen de hogere energiekosten opvangen zonder meteen grote zorgen te hebben. Dat voelt rijk.

De kloof wordt almaar groter
Nu dacht ik… de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, een verdrietige ontwikkeling. Zou het dan niet mooi zijn om de relatieve rijkdom die ik nu ervaar te delen? Dat roep ik in gedachten ook wel eens naar de écht rijken van de wereld. Als ze hun biljoenen nou eens zouden delen met Afrika… dan was het voedselprobleem in de wereld zo opgelost. Natuurlijk is het ingewikkelder dan dat, maar toch. Roepen naar een ander is makkelijk. Kijken naar wat ik zelf doe uitdagender.

Rijkdom delen, is dat wel zo slim?
Ook ik zou eventueel voor minder geld mijn werk kunnen doen en op die manier mijn rijkdom delen. Dan hebben wij heus nog steeds te eten én kan ik mijn clienten blijven helpen. Clienten waarvan een deel misschien gaat bezuinigen op hun persoonlijke ontwikkeling als het zo doorgaat. Zonde, want daar liggen juist kansen om verandering te weeg te brengen in de wereld!
Voor minder geld werken om zo mijn bijdrage te kunnen blijven leveren. Een lieve gedachte, al zeg ik het zelf. Er komen echter ook meteen een paar stevige ‘maren’ om de hoek kijken:

  • Ik vind het belangrijk om een waarde toe te kennen aan mijn diensten. Diensten en producten die te goedkoop worden aangeboden worden niet verkocht omdat mensen er dan geen vertrouwen in hebben. “Dat kan niets zijn, voor dat geld”.
  • In mijn tak van sport doet het tarief ook iets met het proces. Iemand die de waarde erkent en er voor betaalt, is in zijn algemeenheid meer gecommitteerd dan iemand die de sessies (vergoed) heeft gekregen. Die mindset doet echt wat met de resultaten. Als ik optimale resultaten wil, is het niet slim om mijn consulten in de uitverkoop te doen.
  • Straks gaan mensen 'lekker goedkoop' EFT doen, en geven ze daarna hun geld wel uit aan - in mijn ogen- onnodige spullen. Een beetje misbruik maken van mijn goede bedoeling!
  • Bovendien, geld is energie en energie hoort te stromen (‘geld moet rollen’). Door de rem op de inkomsten te zetten, zet ik de rem op de energiestroom. Wat zou dat betekenen voor onze portemonnee? 
  • Mij is altijd gezegd dat je tarieven alles te maken hebben met je eigen Waarde, oftewel 'eigenwaarde'. Dus wat zegt het over mij als ik mijn tarieven ineens zou verlagen? Doe ik mijzelf dan niet te kort?
  • Neem ik niet teveel verantwoordleijkheid op mijn nek? Het is toch niet míjn verantwoordelijkheid om te zorgen dat iemand mijn diensten kan betalen?

Tja… als ik het zo op een rijtje zet, moet ik vooral niets veranderen. Dat lieve idee is misschien toch niet zo slim. Ik zit niet op koopjesjagers te wachten met een “kiek’n wat ’t wordt -  mentaliteit….”. Ik wil werken met mensen die er voor gaan, die beseffen wat het waard is - ongeacht of ze het geld hebben. Mensen die eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun proces (én portemonnee).

Kracht van intentie: liefde versus angst
Dan schiet mij ineens een belangrijk inzicht te binnen. “Het is de intentie die veel belangrijker is dan de daad zelf”. Ook mijn mindset en intentie in dit proces zijn bepalend.
Mijn initiële gedachte om mijn gevoel van rijkdom te delen kwam uit mijn hart en maakte me enthousiast. Al het andere daarna uit angst: angst dat mensen het niet op waarde zullen schatten. Angst dat de sessies minder impact zullen hebben. Angst dat ik de geldstroom blokkeer als ik het anders zou aanpakken, angst dat ik mijzelf te kort doe, angst dat mensen misbruik maken van mijn goede bedoeling en zelf geen verantwoordelijkheid zullen nemen.
Angst is een slechte raadgever. Als ik dat besef, ontstaat er ruimte om te kiezen voor de liefdevolle intentie.  

Experiment
Lang verhaal kort: ik heb besloten om een experiment te doen. Ik wil gewoon eens ervaren hoe het uitpakt en me daarna vrij voelen om het terug te draaien, voort te zetten of aan te passen. Ik verheug me er zelfs op!

In de maanden september en oktober '22 mag je daarom zélf (vooraf!) bepalen wat je gaat betalen voor je consult. Je mag het gebruikelijke tarief hanteren, maar meer of minder mag ook en ik hanteer geen grenzen. Dat doet een beroep op je eigen verantwoordelijkheid. En misschien vraagt het ook kwetsbaarheid en kracht om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Ook daar ben je zelf verantwoordelijk voor. KoopKRACHT, krijgt zo een heel andere betekenis. 
Voel je welkom en betaal wat je wilt én kunt!

Evaluatie 
Deze actie heeft me wederom doen beseffen dat de meeste mensen deugen. Ik heb niet ervaren dat mensen misbruik van me (de actie) maakten. En ook mijn eigen inzet was niet anders bij mensen die het tarief hadden aangepast. Overigens: veruit de meeste mensen betalen de gebruikelijke tarieven en maar een kleine groep verstrekt zichzelf een korting - vaak met begrijpelijke, maar onnodige toelichting of zelfs verontschuldiging.

Hartverwarmend

Eén keer betaalde een client na afloop van het tweede consult zelfs méér dan mijn normale tarief. Ze had een financiële meevaller gehad en wilde deze met mij delen, uit dank voor de geboden mogelijkheid om de eerste keer minder te betalen. Zo kan het dus ook. Hartverwarmend. 

Aanpassing
Het enige wat ik ga veranderen is dat ik niet meer standaard ga vragen wat iemand gaat betalen vóór elk consult. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid het tarief aan te passen? Of wil je de betaling spreiden? Je weet nu dat het kan. Het enige wat je hoeft te doen is het vóóraf zelf aan te geven. Dat kan tot uiterlijk aan het begin van het consult, vóór we echt aan de slag gaan. 
Deze koopkrachtactie is alleen van toepassing op losse consulten.