fbpx
Skip to main content

EFT en mindfulness

Mindfulness is in. En terrecht. Met mindfulness kom je meer in contact met je lichaam en ben je je meer bewust van het NU. Dat vinden je hersenen fijn - je komt tot rust en dat voel je in je lijf. Je ervaart meer ontspanning door regelmatig met aandacht jezelf te observeren. Je leert zo dat je niet je emoties en gedachten bent, maar dat ze weer voorbij gaan. Heel prettig!

Mindfulness als belangrijk element in de EFT-sessie
Een EFT sessie doe je doorgaans omdat je iets wil veranderen aan je reactie op 'iets' (dat kan van alles zijn). Tijdens een EFT sessie sta je op diverse momenten stil bij de vraag: "Wat ervaar ik NU?" 
Je focust op je eigen interne beleving. Oók als je met herinneringen aan de slag bent, onderzoek je wat er NU gebeurt bij jou. Wat zie je voor je? Wat hoor je? Welke gedachten en emoties merk je op? Op dat moment ben je dus ontzettend mindful bezig.

De toegevoegde waarde van EFT
Terwijl je tijdens de EFT sessie in het NU ervaart wat er gebeurt in je lichaam en geest, ervaar je tegelijkertijd zachtje tikjes die je zenuwstelsel kalmeren, en hoor je dat het oké is om dit te ervaren, en dat je de emotie mag loslaten. Deze 'EFT- elementen' zoals het tikken en zinnen uitspreken, zorgen er voor dat je brein in staat is nieuwe verbindingen te vormen en andere conclusies te trekken. Vervolgens kun je als vanzelf ander gedrag vertonen. Dat merk je doordat je gedurende de sessie anders reageert op iets dat je aanvankelijk triggerde. Zie het als een reset van je systeem.

Mindfull heeft de toekomst
Ik juich de mindful-trend toe. Het zou fantastisch zijn als meer mensen mindfull door het leven zouden gaan. Of in ieder geval op gezette tijden aandacht nemen voor hun binnenkant. Wie dat gewend is om te doen, zal minder stress opbouwen en - mocht het nodig zijn - tijdens een EFT sessie makkelijker toegang hebben tot de binnenkant. Dat is immers dé plek waar (in de eerste plaats) veranderingen nodig zijn als je ergens tegenaan loopt. Niet de file veroorzaakt stress, maar jouw reactie op die file.