fbpx
Skip to main content

Wat als mijn klacht/probleem na verloop van tijd terugkomt?

Terugval?
Ik hoor wel eens van mensen dat ze zich generen als blijkt dat ze zijn teruggevallen in 'oud gedrag' of wanneer een klacht terugkeert. Wanneer ik dan doorvraag, blijkt vaak dat er geen sprake is van terugval naar het niveau van vóór EFT, maar dat ze opnieuw zijn getriggerd door een gebeurtenis.
Het maakt ook uit wàt de klacht was. Een enkelvoudige angst is wat dat betreft anders dan de wens om meer zelfvertouwen te ontwikkelen. Bij het eerste voorbeeld heb je meer kans dat weg = weg. Bij het laatste voorbeeld is het vaker een groeiproces waarbij EFT je beslist kan helpen in je ontwikkeling. 
 
Als een computerspel
Ik vergelijk het leven ook wel met een eenvoudig computerspelletje. Zodra je een level hebt gehaald, ga je door naar het volgende. Dat is in het begin erg leuk, je voelt de blijdschap van je overwinning. En al gauw blijkt dat bij het nieuwe level ook nieuwe uitdagingen horen die om een oplossing vragen. Natuurlijk kun je ook dit level halen, maar je zult al je vaardigheden moeten inzetten. En soms betekent het ook dat je van strategie verandert. Je hebt in ieder geval keuze: doorspelen of opgeven. 

Ook wanneer een klacht terugkomt, heb je keuze: namelijk hoe je er tegenaan wilt kijken!

1) Je ziet de klacht als teken van zwakte: je denkt dat het 'allemaal voor niets was' en dat je niet of moeilijk te helpen bent. De sessies hebben toch niet geholpen, is je conclusie. Je zult je al gauw slechter gaan voelen als je dergelijke gedachten gelooft. Klinkt als opgeven... 

2) Je ziet de klacht als mogelijkheid om te groeien: je bent nieuwsgierig naar wat je hiervan kunt leren, welke uitdaging het leven voor je in petto heeft. Wat is er gebeurd zodat je juist nu deze klacht opnieuw ervaart? Je gaat op zoek naar verschillen met de periode daarvóór. Waar merk je wel een positieve verandering? Als je er zo naar kijkt, en eerlijk bent naar jezelf, zul je naar alle waarschijnlijkheid zien dat er simpelweg nog iets op te ruimen valt. Iets waar je de vorige keer nog niet naar hebt kunnen of durven kijken. Je ziet het als nieuwe uitdagingen die bij je nieuwe levens-level horen. Klinkt als doorspelen...

Wel of geen nieuwe strategie?
Of je liever een andere methode toepast of dat je je nieuwe uitdaging opnieuw aan wilt gaan met EFT, dat is uiteraard geheel aan jou. 

Jij bepaalt de strategie, het is jouw 'spel' ;-)

In 2019 /2020 deed een VWO leerling onderzoek naar EFT. Vijfendertig clienten van Praktijk EFT Aalten vulden een enquête in met o.a. een vraag over het resultaat op lange termijn. De uitkomst: "bij 75% van de mensen heeft het effect op lange termijn. In de overige 25% is de helft nog niet zo ver in het proces om dit aan te kunnen geven."