fbpx

Koud douchen met een warm hart

Ik sta onder de douche...
....klaar voor de uitdaging om koud te douchen (brrr!). Ik ben een ware kou-kleum moet je weten. Ik douche graag zo heet mogelijk en het dompelbad bij de sauna sla ik liever over. Het is kwestie van even de kraan naar rechts draaien, meer is het niet. Ik weet dat het dan nog 1,5 tel duurt voor het water steenkoud is. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd die me vooraf al laten rillen: "ik heb hier helemaal geen zin in", "ik kan niet tegen kou", "ik durf niet", "waarom zou ik" etc.....

Ja, waarom zou ik uberhaupt koud willen douchen?
Onlangs was ik bij een Body en Mind weekend dat werd georganiseerd door Jerome Wehrens van B-Mind. Jerome is opgeleid door Wim Hof, beter bekend al de 'Ice-man'. Wim heeft onlangs wetenschappelijk aangetoond dat niet alleen hij, maar ook de mensen die hij traint invloed kunnen uitoefenen op hun immuunsysteem. Dit doet hij door een combinatie van mindset (intentie en focus), ademhalingstechnieken en blootstelling aan koude. Dit is een ware revolutie, want nooit eerder bleek het mogelijk om op deze manier je immuunsysteem te beinvloeden. Zie dit filmpje als je de uitzending hierover bij TweeVandaag wilt zien.

wim hofDat wil ik ook!
Nou ja...ik had niet direct behoefte om – net als Wim – de grenzen op te zoeken door in de sneeuw te zitten of in een bad met ijs. Een echte Wim Hof training zocht ik dan ook (nog) niet.Maar tijdens dit Body en Mind weekend kwamen o.a. enkele ademtechnieken en mindset-oefeningen aan bod. En daar was ik reuze benieuwd naar! Want dat mijn lichaam meer kan dan ik over het algemeen denk, dat wist ik op de een of andere manier wel. En dat je met je geest daar invloed op hebt (bewust, maar vaak ook onbewust), was me ook al duidelijk sinds ik met Emotional Freedom Techniques werk.

De uitdaging
Nu was het tijd om het te gaan ervaren. De koude douche uitdaging ging ik dan ook graag aan. Jerome leerde de deelnemers manieren om de innerlijke kachel op te stoken en beloofde dat het niet zo koud zou zijn. En dat is niet alleen 'leuk om te kunnen', maar ook nog eens een boost voor het immuunsysteem. Allerlei lichamelijke processen worden positief beinvloed door vrij eenvoudige oefeningen. Koud douchen is er één van.

Ik adem in....
en weer rustig uit en draai de kraan om. In die 1,5 tel die volgt blijf ik met al mijn aandacht bij mijn lijf, bij mijn ademhaling. Het is alsof de tijd vertraagt. Heel even schrik ik nog van de kou, maar ik weet dat ik moet blijven focussen en ontspannen. Ik blijf vol vertrouwen rustig ademen door mijn buik en een tel later voelt het water ineens 'neutraal'. Niet warm, niet koud. Ik kan er rustig onder staan zonder te springen of te bibberen of hem heel snel weer terug te draaien. Tijdens het afdrogen voel ik mijn lijf helemaal tintelen.

Innerlijke kachel
Hoewel het lange termijn effect op mijn gezondheid pas over een tijdje zal optreden, voel ik nu al de mentale kick van deze actie. En dat is méér dan eenmalig iets met wilskracht gedaan hebben waar ik tegenop zag. Ik heb ervaren dat mijn lichaam me verwarmt van binnenuit! Mijn hart is warm en maakt een sprongetje <3 

Hoe zit het met jou? Douche jij wel eens koud? Ken jij ook dit soort mentale uitdagingen? De relatie tussen lichaam en geest? Weet je nog meer manieren om meer kracht uit je lichaam te halen? Laat een reactie achter in het veld hieronder. 

 

Praktijk EFT-Aalten 

Akkermateweg 10  
7122 LG Aalten  
06-55 90 85 60

KvK 54636043 
btw nr NL001577248B15
IBAN NL20 KNAB 02 58 24 15 78