fbpx
Skip to main content

Koud douchen met een warm hart


2014: 
Ik sta onder de douche..
.klaar voor de uitdaging om koud te douchen (brrr!). Ik ben een ware kou-kleum moet je weten. Ik douche graag zo heet mogelijk en het dompelbad bij de sauna sla ik liever over. Het is kwestie van even de kraan naar rechts draaien, meer is het niet. Ik weet dat het dan nog 1,5 tel duurt voor het water steenkoud is. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd die me vooraf al laten rillen: "ik heb hier helemaal geen zin in", "ik kan niet tegen kou", "ik durf niet", "waarom zou ik" etc.....

Ja, waarom zou ik uberhaupt koud willen douchen?
Onlangs was ik bij een Body en Mind weekend dat werd georganiseerd door Jerome Wehrens van B-Mind. Jerome is opgeleid door Wim Hof, beter bekend al de 'Ice-man'. Wim heeft onlangs wetenschappelijk aangetoond dat niet alleen hij, maar ook de mensen die hij traint invloed kunnen uitoefenen op hun immuunsysteem. Dit doet hij door een combinatie van mindset (intentie en focus), ademhalingstechnieken en blootstelling aan koude. Dit is een ware revolutie, want nooit eerder bleek het mogelijk om op deze manier je immuunsysteem te beïnvloeden. Een controlegroep die tijdens het onderzoek werd geinjecteerd met een dode bacterie werd niet ziek, terwijl de andere groep - zonder Wim Hof training - lag te klappertanden van de koorts. 

Dat wil ik ook!
Nou ja...ik heb niet direct behoefte om – net als Wim – de grenzen op te zoeken door in de sneeuw te zitten of in een bad met ijs. Maar tijdens dit Body en Mind weekend kwamen o.a. enkele ademtechnieken en mindset-oefeningen aan bod. En daar was ik reuze benieuwd naar! Want dat mijn lichaam meer kan dan ik over het algemeen denk, dat wist ik op de een of andere manier wel. En dat je met je geest invloed hebt  op je lichaam (bewust, maar vaak ook onbewust), is me ook al lang duidelijk sinds ik met Emotional Freedom Techniques werk.


De uitdaging
Nu is het tijd om het te gaan ervaren. De koude douche waar Jerome me toe uitdaagde, ga ik - na wat uitstelgedrag tóch aan. Jerome leerde ons manieren om de innerlijke kachel op te stoken en beloofde dat het niet zo koud zou zijn. En dat is niet alleen 'leuk om te kunnen', maar dus ook een boost voor het immuunsysteem. Zélf betrekkelijk eenvoudig iets kunnen doen voor mijn gezondheid is toch geweldig?

Ik adem in....

en weer rustig uit en draai de kraan om. In die 1,5 tel die volgt blijf ik met al mijn aandacht bij mijn lichaam, ik focus op mijn ademhaling. Het is alsof de tijd vertraagt. Heel even schrik ik nog van de kou, maar ik weet dat ik moet blijven ontspannen. Ik blijf vol vertrouwen rustig ademen door mijn buik en een tel later voelt het water ineens 'neutraal'. Niet warm, niet koud. Ik kan er rustig onder staan zonder te springen of te bibberen of hem heel snel weer terug te draaien. Tijdens het afdrogen voel ik mijn lijf helemaal tintelen.

Innerlijke kachel
Hoewel het lange termijn effect op mijn gezondheid pas over een tijdje zal optreden, voel ik nu al de mentale kick van deze actie. En dat is méér dan eenmalig iets met wilskracht gedaan hebben waar ik tegenop zag. Ik heb ervaren dat mijn lichaam me verwarmt van binnenuit! Mijn hart is warm en maakt een sprongetje ❤

** Update 2020 **
Inmiddels zijn we 6 jaar verder. Ik begin mijn ochtenden standaard met een koude douche, wissel even af met warm en eindig weer koud. Ik kan natuurlijk nooit claimen dat het daardoor komt, maar verkouden of ziek ben ik niet of nauwelijks. Ik ben er van overtuigd dat een koude douche bijdraagt aan een gezonde leefstijl.
Ook de Wim Hof ademhalingsmethode pas ik met regelmaat toe. Na de Yoga, vóór het slapen of na het sporten. Een fijne manier om te ontspannen. Probeer maar eens met deze video met audio begeleiding. 
Tussendoor heb ik ook nog twee keer in zo'n ijsbad gelegen (ná het doen van die ademhalingsoefening). Gewoon om eens te ervaren hoe dat is. Beide keren was ik aangenaam verrast!
En in de sauna, zwem ik zonder haast, een rondje in het koude bad. En als ik dat kan, dan kan jij dat ook. Als je wilt.