fbpx
Skip to main content

Kaakpijn en schimmelinfecties tussen de oren?!

~ Over de relatie tussen emoties en lichamelijke klachten. Met lachwekkende zelftest ~

Emotie = E-Motie, Energie in beweging. Emoties zijn bedoeld om dóór je lichaam te bewegen: denk maar aan de vlinders in je buik of het trillen van angst. We proberen er met taal woorden aan te geven, maar feitelijk is het een fysieke ervaring in je lichaam die komt en gaat. Vergelijkbaar met een golf die opkomt en weer afzwakt.
En dat is nu juist wat we zijn verleerd. Ons hoofd is er tussen gaan zitten met allerlei meningen: "huilen is een teken van zwakte", "groothouden is sterk", "boos zijn is niet aardig". Zo zijn we emoties gaan inhouden en vastzetten in ons lichaam. De golf wordt niet afgemaakt en dat geeft op den duur ellende op allerlei vlakken.
Ik geloof dat het onze gezondheid ten goede komt als we leren om op een veilige manier die emoties weer in beweging te brengen. Dat betekent vaker uít ons denkende hoofd en wat meer ín ons ervarende lijf. Alleen daar kunnen de golven van emoties afgemaakt worden en dat is helend, óók fysiek. Ik geef je twee typische voorbeelden uit mijn leven, maar eerst kun je een mini zelftestje doen:

Een grappig testje
Wil je eens ervaren hoe het verband tussen lichaam en emoties werkt?
Op een veilige, luchtige manier uiteraard? Doe dan mee met onderstaande oefening. Het duurt maar heel even.

  • Ga zo ontspannen mogelijk zitten. Adem een paar keer lang uit.

  • Word je bewust van je lichaam: voel je voeten op de grond, de zitting onder je billen. 

  • De opdracht is om bij de volgende stap NIET te (glim)lachen. Onderdruk het gevoel dat je gaat activeren.

  • Herinner je een grappig moment en doe alsof dat NU gebeurt (stap er als het ware weer in). Of : herinner je die ene mop, je favoriete cabaretier of focus je op woord glimlach. Denk er aan: houd je gezicht neutraal!

  • Wat merk je op in de rest van je lichaam tijdens je poging niet te lachen?


Effect

Dikke kans dat je op andere plaatsen in je lichaam spanning gaat voelen. Het onderdrukken van boosheid, verdriet en andere emoties hebben een zelfde soort (nadelig) effect. Ik heb dat aan den lijve ondervonden:

Een vastzittende pijnlijke kaak
“Allemaal stress!” Zegt de tandarts wanneer hij hoort waar ik voor kom. Ik krijg mijn mond al een kleine week niet meer goed open en de pijn straalt uit naar één kant van mijn hoofd. Ook na onderzoek houdt zijn eerste conclusie stand. De pijn in mijn kaak is ‘slechts’ verhoogde spierspanning en geen ontsteking.
Ik stop direct met de paracetamol en ibuprofen en laat er EFT op los – dat ik daar nog niet eerder aan had gedacht! Vrij associërend met woorden over mijn kaakpijn, doet o.a. het woord ‘verbijten’ wat met me. Daar zit emotionele lading op. Ook het wat vreemde zinnetje 'de emoties in mijn kaak' - raakt me. Al tikkend begrijp ik ineens ook wàt ik figuurlijk heb lopen verbijten de afgelopen tijd. De pijn neemt snel af en de beweeglijkheid neemt wat toe.
Diezelfde week volg ik ‘toevallig’ een tweedaagse cursus waarin we werken met opstellingen – I love it! Tijdens een aantal momenten komt er opgekropte boosheid naar boven. Ik laat de boosheid toe, spreek een en ander uit en na de cursusdagen is mijn kaak 100% hersteld.

Sceptisch?
De scepticus zal zeggen dat mijn kaak ook wel zonder al die therapeutische ingrepen zou zijn hersteld - tijd doet ook veel - maar ik ben er van overtuigd dat het een met het ander te maken heeft. Ook omdat ik al vaker heb ervaren dat de mind gekke trucs uit kan halen met het lichaam. Niet alleen emoties hebben invloed op het lichaam, ook overtuigingen. Ik geef je een bizar voorbeeld van lang vóór mijn EFT-loopbaan.

Schimmels – járenlang!
Ik had al jarenlang last van pijnlijke, jeukende en vooral terugkerende schimmelinfecties. 8 tot 10 keer per jaar kwam de ongenode gast langs en moest het weer behandeld worden met een schimmeldodende zalf of crème. Ik had ook van alles geprobeerd op complementair gebied, waaronder homeopathie, dieetaanpassingen, en ook vanuit emotioneel perspectief had ik het benaderd. Ik begon moedeloos te geloven dat ik er toch nooit helemaal vanaf zou komen. Blijkbaar zat er continue een voor medicijnen ongevoelige schimmel in mij verborgen, die telkens weer kon opvlammen. Ik besloot het onder de microscoop te laten onderzoeken op een klachtenvrij moment. Dan konden we daarna de beste zalf erbij zoeken. Ik was in de veronderstelling dat er toch een soort haard van schimmels te vinden zou zijn, want waar zou het anders telkens vandaan komen? Wat bleek, mijn ‘milieu’ was zo normaal en gezond als maar kon. Huh? Dàt was apart. Ik moest mijn overtuiging bijstellen. Vanaf dat moment heb ik geen enkele infectie meer gehad. Wonderlijk toch?

Stress, emoties en chronische klachten
Ik denk (en gelukkig ben ik niet de enige) dat een heel groot deel van chronische fysieke klachten, verband houden met onverwerkte gebeurtenissen, niet doorvoelde emoties. Natuurlijk ook in samenhang met andere aspecten zoals aanleg, voeding, beweging, nachtrust, leefomgeving, enzovoort. Maar vlak de impact van stress en emoties niet uit!
Daarmee zeg ik overigens niet dat alles eenvoudig voorkomen kan worden of dat alles oplosbaar is. Geen quick fix helaas, want er valt nog een boel te ontdekken in het mysterie van ons bestaan.

‘De beweging (eindelijk) afmaken’ 
In de sessies werken we vanuit een thema of probleem in het NU, vaak met emoties uit het recente, maar zo nodig ook wat verdere verleden. Niet om persé te graven en spitten, maar de emotionele, sociale of lichamelijke problemen van nu, hebben nu eenmaal vaak een oorsprong (én oplossing!) in andere tijden.

Tijdens de sessie (EFT, opstellingen of de krachtige combinatie!) wordt de ingezette beweging van de emotie rustig afgemaakt zonder dat het hoeft te overspoelen. Hoe? Wel...het lichaam, dat NU nog emoties en stress-reacties van gisteren (of langer geleden) kan ervaren, de herinneringen die opkomen en de spontane ingevingen die we serieus nemen, wijzen daarbij de weg. 
Dat werkt helend op alle fronten en dat voel je zelf!

De emoties zijn ooit niet voor niets onderdrukt – waarschijnlijk omdat het niet eerder toegelaten kón worden. Dat is een mooi ingebouwd beschermingsmechanisme. Het is alleen slechts tijdelijk zinvol. Na verloop van tijd kan het ziekmakend zijn.  

Zinvolle herstelwerkzaamheden 
Het is dus absoluut mogelijk om naderhand – bij voldoende veiligheid en bereidheid - alsnog emoties van eerder te verwerken. Denk dus nog maar eens aan het testje dat je in het begin van dit blog deed en doe je zelf een plezier: hou je niet langer in en lach er maar op los! "Lachen is gezond", zeggen we niet voor niets! Maar andere emoties volledig toelaten, zoals boosheid, onmacht, en verdriet dus ook 😊 (Oók als je hoofd daar van alles van vindt).
Er zijn gelukkig manieren waarop dat veilig en vlot kan 💟 

Wat zit er bij jou nog vast en vraagt om aandacht? Wil je daar mee aan de slag? Als je dit samen wilt onderzoeken, met opstellingen of EFT, dan weet je me te vinden.