fbpx
Skip to main content

Richtingaanwijzers


Je staat op een kruispunt in je leven en denkt: "Is dit het nu?" 'Zomaar’ alles veranderen kan toch ook niet? Er zijn flink wat beren op de weg die je kunnen weerhouden om je hart te volgen. Zeker bij grote thema’s zoals werk en relaties. Helemaal als je geen idee hebt wat je hart wil.
Ik deel graag een ervaring uit mijn eigen leven. Niet omdat ik het ‘allemaal zo goed weet en doe en jij hetzelfde zou moeten doen’, maar omdat het je mogelijk een ander perspectief en misschien wat extra vertrouwen geeft. Als ik zelf weer eens twijfel, helpt de herinnering aan deze ervaring me. Misschien jou ook.

2011: ‘Pfft, mijn werk kost me zoveel energie, ik heb er geen lol meer in’.
Meer dan 10 jaar geleden verzuchte ik dit regelmatig over mijn toenmalige werk. Op een dag kwamen er twee onbekende mensen bij mij thuis langs die wat meer over EFT wilden weten. Ze hadden via via gehoord dat ik daar wel wat van wist. Klopt, ik had wat bekenden geholpen met dat eigenaardige getik. Enthousiast vertelde ik de toehoorders over de mogelijkheden. Toen ze weg waren zei ik tegen mijn man: ‘Híer word ik nou blij van’. ‘Nou, dan ga je dát toch doen als werk’ zei hij luchtig. Ik voelde verontwaardiging en boosheid. Alsof dat zo makkelijk was! Even een goed betaalde vaste baan opzeggen en een praktijk beginnen. Hoe haalde hij het in zijn hoofd? 

Zaadje
En toch… het zaadje was gepland. Ik bedacht dat ik ‘ooit wel eens iets’ wilde gaan doen met EFT en zei dat ik wel ‘een keer’ visitekaartjes zou laten drukken. Wanneer ik dan genoeg mensen kende om op te kunnen oefenen, dán zou ik een opleiding gaan doen. Mijn plan was nog niet eens uitgedacht, of het Leven bracht van alles op mijn pad, zoals een email over een opleiding die al snel zou starten. Te vroeg naar mijn zin eigenlijk, maar in no time had ik de mensen gevonden die proefkonijn wilden zijn. Zonder visitekaartjes en website.
Het zat aan alle kanten mee:

- Ik kon minder werken dankzij ouderschapsverlof zodat ik de opleiding kon combineren met werk en gezin.
- Ik werd zelfs beloond - zo ervaar ik dat - met een leukere (tijdelijke) functie in dezelfde organisatie.

Ik vertel mijzelf dat dat blije gevoel na dat bezoek van die twee personen én het uitspreken van mijn wens voor de verre toekomst, heeft gewerkt als een katalysator. Alsof het Universum geduldig had zitten wachten tot ik zo ver was en nu van alle kanten meewerkte.  

Navigatie
Ik vergelijk dit fenomeen ook wel eens met de navigatie in het verkeer. Als je -ongeveer- weet waar je heen wilt (hoe je je zou willen voelen, waar je blij van wordt), hoef je alleen nog maar te gaan rijden en krijg je vanzelf allerlei bevestigingen en aanwijzingen onderweg.
Zelfs al rij je ‘verkeerd’, dan word je vanzelf wel gecorrigeerd vanaf de plek waar je dán bent. En wat is verkeerd? Een moeizaam stukje route kan ook heel waardevol zijn. Het belangrijkste? De motor starten en in beweging komen. Anders gebeurt er helemaal niets.

Leren luisteren
Het volgende belangrijke: luisteren naar de aanwijzingen. Herken je de hints onderweg? De emoties die je voelt? De gedachten die je denkt? De reacties in je lichaam? De kansen die voorbij komen?
Durf je de signalen serieus te nemen en in beweging te komen? Het onbekende pad te kiezen? Of ervaar je daarvoor te veel angst en stress? Je kunt stil blijven staan óf de drempel over gaan en de eventuele beren op je weg aankijken. Erkennen dat het spannend is of misschien wel dood-eng om een andere weg in te slaan kan het begin zijn van de verandering die je hart wenst.

Beren op de weg
Ik heb heel wat geklopt in de tijd dat ik bezig was met veranderen van werk. Ik weet nog het moment dat mijn man het als vanzelfsprekend had over de te bouwen praktijkruimte waar ik blijkbaar ooit hardop over had gefantaseerd. Dat vloog me letterlijk naar mijn keel. Een mooi idee, maar dat gaan we toch niet écht doen?! Zo’n grote investering! Ik verslikte me er zowat in. Er waren heel wat beren op mijn weg: de angst om te falen, de angst om mijzelf en anderen teleur te stellen, angst om inkomen te verliezen. Wie denk ik wel niet dat ik ben met zo’n ambitieus plan? Maar wat ben ik blij dat ik door die angsten heen ben gegaan en mijn verlangen serieus heb genomen. Naar mate de emotionele lading er meer en meer af ging, wist ik steeds duidelijker wat me te doen stond. Mijn tijdelijke contract werd niet verlengd op het moment dat mijn praktijk begon te lopen - perfect! 

Kies je eigen snelheid
Overigens... luisteren naar de navigatie-signalen betekende in mijn geval volle vaart vooruit in een nieuwe richting. Maar voor jou kan het ook betekenen dat je juíst bewust even stil staat of slechts een kleine draai aan het stuur geeft. Ook dat kan spannend zijn en aandacht vragen. Het gaat er om dat je doet wat bij jou past. 

Oh ja, die twee mensen die langskwamen om meer te horen over EFT? Nooit meer wat van gehoord. Ze wilden het zelfs niet even kort ervaren zoals ik aanbood. Dat vond ik toen zo onbegrijpelijk! Ik zie ze nu als Boodschappers van het Universum, met die middag slechts 1 taak: mij de richting wijzen – een mooie gedachte die mij dankbaar maakt 💜