fbpx
Skip to main content

Het nadeel van onspanningsoefeningen...


Mediteren, wandelen, sporten, rustig ademhalen...allemaal effectieve en fijne manieren om te ontspannen. Geen woord aan gelogen.
Je zóu Emotional Freedom Techniques of 'tapping' kunnen zien als de zoveelste ontspanningsmethode. En toch... ik denk dat het veel meer is dan dat. En dat leg ik je graag uit aan de hand van een vergelijking met twee emmers.

Stel je voor dat je elke dag twee grote emmers meedraagt. De ene emmer bevat allemaal leuke levenservaringen waar je energie van krijgt en blij van wordt. De andere emmer zit vol met ervaringen die wat meer stressvol zijn (die met de lastige emoties die je liever niet voelt!). De realiteit is dat iedereen beide soorten emmers wel kent. Zélfs de positivo's onder ons. Je kunt je vast wel voorstellen dat het prettiger loopt wanneer de emmers een beetje in balans zijn met elkaar. Emmer 'positief'

Natuurlijk helpt het als je zorgt voor een goed gevulde positieve emmer. Soms heb je gewoon mazzel, maar je hebt er ook zelf wel invloed op door de keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen, te kiezen voor voldoende ontspanning op een manier die bij je past.

Emmer 'iets minder positief'
Maar die andere emmer… die vult zich soms vanzelf door de dingen die gebeuren. Dingen waar je niet om hebt gevraagd. Bijvoorbeeld het verliezen van je baan, ziek worden, een corona-crisis…het leven is nu eenmaal niet zo maakbaar als we zouden willen. Uiteindelijk brengt dat vaak ook wel weer veel leerzaams, maar op het moment dat je er in zit, voelt het vaak ronduit negatief.

Balans
Je kunt de beide emmers in balans houden door tegenover elke tegenslag extra ontspanning te zetten. In hectische tijden kun je dan aardig druk worden met al die ademhalingsoefeningen, wandelingen en meditaties ;-)
Zou het niet veel effectiever zijn als je af en toe wat ballast uit de stress-emmer zou kunnen laten lopen? Zou dat uiteindelijk niet veel minder energie kosten? 

Stress gaat niet vanzelf weg
Degene die de stress vasthoudt, ben je zelf. Niet bewust natuurlijk, maar je lichaam houdt het vast – zo werkt het nu eenmaal. Je lichaam onthoudt alles. Ook de stress en emoties van jaren geleden zitten gewoon nog in je ‘emmer’ als je er niets aan doet. Sterker: die oude stress en emoties die op de bodem van de emmer liggen, beïnvloeden je vandaag de dag in je gedrag en reacties. 

Effectief ontstressen
Veel mensen zijn verleerd om stress te ontladen of emoties effectief te uiten. Er is veel aandacht voor ontspannen door allerlei oefeningen, maar er is nog maar weinig aandacht voor het werkelijk legen van die emmer. Terwijl dat wel vrij eenvoudig kan met Emotional Freedom Techniques.
Door je stress-emmer tijdig te legen, ga je lichter door het leven. Je bewaart makkelijker je balans, je emmer dreigt niet over te lopen en als er eens wat heftigs gebeurt, weet je meteen wat je kunt doen om de emmer weer te legen. Dat geeft rust in je hoofd en hart!

Herontdekken: Licht en Liefde
Dus niets ten nadele van al die fijne ontspanningsoefeningen (ik stuur ze zelf ook aan de mensen op mijn mailinglijst en pas ze zelf ook toe).
Vandaag vond ik het óók nodig om Emotional Freedom Techniques nog eens onder de aandacht te brengen als een van de meest krachtige tools die ik heb leren kennen. Een tool waarmee je je eigen 'shit' oordeelloos opruimt en je steeds meer ontdekt wie je werkelijk bent - licht en liefde.

Meer weten? Check de site verder of neem contact op.