fbpx
Skip to main content

Er waren eens vijf apen

mei 2020

Ik moet de laatste tijd steeds vaker denken aan onderstaand fragment uit de ouderjaarsconference van Guido Weijers '18. Kijk maar even en lees daarna verder onder de video.

(Guido vertelt over een experiment met 5 apen in een kooi met een ladder en een tros bananen. Zodra de eerste aap de ladder op klimt om een banaan te pakken, worden de andere apen natgespoten. Het duurt niet lang voor alle apen elkaar beletten om nog bananen te pakken. Oók als ze nog nooit zijn natgespoten. Guido vertelt het veel leuker en legt linken met mensengedrag 🤣 De video start op het juiste moment, kijk maar tot 11:53, dat is zo'n 5 min humor.)

Apen in Coronatijd

Ik was onlangs in overtreding toen ik met de kinderen mijn kwetsbare moeder bezocht op een bankje voor haar flat. Met zijn vieren, dus twee te veel. Een BOA had ons kunnen bekeuren, maar we werden niet gespot. Waren we bij haar binnen gaan zitten in de woonkamer, dan had het trouwens wel gemogen. Ik volg het niet... we houden toch afstand?
Dan mijn schoonmoeder. Ze woont in het verzorgingshuis in een appartement. Ze mist de beweging van haar dagelijkse loopje naar het restaurant van de instelling. Wie kan mij uitleggen waarom zij niet naar buiten mag om even de benen te strekken? Het zou goed zijn voor haar humeur, weerstand en mobiliteit. Schiet mij maar lek.

Ik voel me als een aap in een kooi waarbij de BOA's maar ook sommige mede-burgers mij van de ladder af willen spuiten. Meestal volg ik de RIVM regels gehoorzaam op hoor. Meestal. Wanneer ik mijn eigen logica volg hoor ik in gedachten Guido: 'Poef, poef, naar beneden jij'

Uitdaging
Het voelt ook alsof ik in dit experiment wordt uitgedaagd om heel dicht bij mijzelf te blijven. Hoe gaat het straks verder? Gaan we de 1,5 meter samenleving gaandeweg toch normaal vinden? Mijn hart schreeuwt 'Nee alstjeblieft niet!!' Hoe groot wordt de sociale druk om die vaccinatie te nemen? Ik denk dat er ook andere mogelijkheden zijn. 
Ik vraag me af of er wel eens een wijze aap is geweest die tóch doorzette. Die de anderen leerde dat water wel opdroogt en dat die bananen zo ontzettend lekker zijn. Dat de macht van degene met de brandslang gauw afneemt als ze met een flink aantal voor de bananen blijven kiezen.  

Chaos biedt kansen
Als er vroeger niemand was opgestaan om te onderzoeken of de aarde misschien rond zou kunnen zijn, hadden we nu nóg gedacht dat we er vanaf kunnen vallen. En ja, de mensen die met dat rare idee van een ronde aarde kwamen, werden aanvankelijk ook 'van de ladder gespoten'.
Ik denk dat deze bizarre periode van chaos ook enorme kansen biedt. De kans om te ontdekken dat de wereld van ziekte en gezondheid misschien wel anders in elkaar steekt dan we hier in het westen al eeuwen denken. 

 

"Crises en wonderen liggen heel dicht bij elkaar"

 

Wonderen zijn zo gek nog niet
We hebben een gigantisch potentieel waar ik vrijwel niets over hoor in de media terwijl daar veel gezondheidswinst te halen is. Veel mensen beseffen nauwelijks hoe groot de relatie tussen lichaam en geest is. Daar liggen mogelijkheden waar met meer respect en nieuwsgierigheid naar gekeken zou mogen worden.
Nu zoeken we de vijand én de oplossing en masse buiten onszelf en staan we straks als aapjes in de rij voor een vaccin. Zou er ook een andere werkelijkheid mogelijk zijn?

Mijn antwoord is ja!

  • Kwantumfysica maakt de wereld van energie (alles is energie) zichtbaar en laat zien dat we zelf onze frequentie kunnen veranderen ten gunste van onze gezondheid.
  • Het placebo-effect is onderwerp van wetenschappelijke studies en blijkt heel waardevol. 
  • Op grote schaal mediteren heeft aantoonbaar effect op de wereld blijkt uit onderzoek - de kracht van intentie en focus.
  • Met mentale suggestie is de geest te beïnvloeden met fysieke reacties tot gevolg.
  • Epigenetica toont aan dat je veel meer invloed hebt op de expressie van je genen dan in de regel wordt gedacht.
  • En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ook Emotional Freedom Techniques maakt o.a. gebruik van bovenstaande principes en haar effectiviteit is zichtbaar op MRI scans en in veranderende bloedwaarden.

Tijd voor een revolutie?
Met de techniek van deze tijd worden vage principes als 'mind over matter' en 'intuïtie' (principes die ik van binnen 'weet', voel en ervaar), steeds beter verklaarbaar. Dit biedt kansen voor een revolutie in onze gezondheidszorg - als we met elkaar bereid zijn om deze principes bewust in te zetten. Waar wachten we nog op?
Ik kan alleen voor mijzelf spreken en toegeven dat ik me lang heb laten leiden door angst. Bang dat mijn kostbare waarheid als zweverig wordt veroordeeld. Het is tijd om die angst onder ogen te komen. Mijn intuïtie zegt dat het tijd is om mij de bananen niet meer te laten ontnemen, hoe spannend ook. 

Verlangen
Ik verlang naar een toekomst waarin we erkennen wie we werkelijk zijn: spirituele wezens met een fysiek lichaam, een geest én een ziel. Wezens die met elkaar verbonden zijn, met een natuurlijk verlangen naar hun oorsprong van eenheid en liefde. Wezens met veel meer kracht dan nu wordt ingezet.
Ik besef heus dat ik niet de meest wijze aap in de kooi ben - maar wél op weg om mijn eigen wijsheid te herontdekken. Misschien is dat proces nog wel belangrijker dan die 'banaan' zelf?
Ik begin maar eens met het verzamelen van al mijn moed om stevig op die ladder te blijven.