fbpx
Skip to main content

Je hebt altijd gelijk. Denk je.

 

Ik liep tijdens een duurloopje te praten met een andere Zandloper - 'ook vrouw van de boer'. Vol verbijstering stelden we vast dat sommige in onze ogen ‘extreme’ burgers echt geen idee hebben van wat er op een boerderij gebeurt. Die denken echt dat boeren dieren mishandelen en dat 't slecht is wat ze doen. Ze zei: “boeren zouden nog beter moeten laten zien hoe de werkelijkheid is.” En daar heb je het. Wiens werkelijkheid?

Overtuigingen als bron van veiligheid
Als mensen ergens heilig van overtuigd zijn, dan praat je ze dat niet zomaar uit hun hoofd. Als je een bepaalde overtuiging hebt, dan zul je alles wat je waarneemt, willen passen in je eigen waarheid. Je brein wil graag duidelijkheid en overzicht en als je een zorgvuldig opgebouwde werkelijkheid ineens ter discussie gaat stellen…. Ai, dat vinden onze hersenen niet fijn: weg zekerheden, weg veiligheid. Zélfs als je zelf gecreëerde werkelijkheid niet klopt.

Liefde maakt blind
En dus zul je als je in stilte verliefd bent…al zijn uitspraken, appjes, en gedragingen uitleggen als: “zie je wel: hij voelt hetzelfde voor mij". En als hij dan nooit een concrete toespeling doet, maak je jezelf wijs dat ie daar te verlegen voor is. Want dat is wat je wílt geloven. Oók als hij in werkelijkheid gewoon vriendelijk tegen je is; zonder enige bijbedoeling. 

Negativiteit ook trouwens
En dus zul je bij een negatief beeld van jezelf, elke ‘nee’ op jezelf betrekken. Stel je vraagt iemand om mee te gaan zwemmen, of je vraagt wat ze van je nieuwe schoenen vindt en je krijgt een negatieve reactie, dan denk je:"zie je wel: ik heb geen smaak", of “zie je wel: ik ben niet leuk genoeg” , in plaats van: "ze heeft gewoon geen zin in zwemmen" of "we hebben een andere stijl als ‘t om schoenen gaat.”  

Logisch eigenlijk
Je vervormt de werkelijkheid dus doordat je de buitenwereld met je eigen unieke (roze, donkere of zonnige) bril van dat moment bekijkt én bevestigt. Dat biedt weinig ruimte voor andere perspectieven.

En dus

  • blijven boeren in de ogen van sommige mensen dierenmishandelaren,
  • is EFT voor eens en altijd ’zweverig’ voor een aantal mensen,
  • zijn mensen soms ongelukkig met zichzelf omdat ze er van overtuigd zijn dat er iets mis is met hen. Dat ze minder zijn dan een ander bijvoorbeeld. 

Zo bevestig je je eigen ‘waarheid’ telkens weer dankzij cruciale denkfouten & gekleurde brillen en wordt je overtuiging alleen maar sterker. Of ie nou klopt of niet.

Jammer hè, dat het zo werkt.
Als we toch eens iets meer open minded zouden zijn. Iets meer nieuwsgierig naar wat die ander denkt en voelt. Iets meer lef om vraagtekens te zetten bij onze eigen waarheden. Om vanuit interesse door te vragen hoe iemand iets bedoelt. Dat zou de mogelijkheid geven om nieuwe, wat -meer genuanceerde- waarheden te ontdekken. Rete-spannend ook, want dat is per definitie meer onzeker.
Maar een paar dingen weet ik wel zeker (correctie: denk ik zeker te weten):

  • de wereld is niet zwart-wit.
  • wat je jezelf vertelt (over jezelf én anderen) is echt niet altijd waar.

Soms is die waarheid ronduit pijnlijk. Zoals die keer dat ik de moed had om mijn ware gevoelens voor iemand in de 'friend-zone' uit te spreken. Ik wist voor 99% zéker dat 't wederzijds was. En toen wees die ander me keihard af 🙈. De roze bril was meteen weg zal ik maar zeggen. Ik zag de wereld weer zoals ie was. 

Een andere bril opzetten met Emotional Freedom Techniques
In zekere zin is dat ook wat we tijdens een EFT sessie doen, we gaan terug naar de feiten, zonder de emotionele lading. Zonder de gekleurde bril.
Niet door met woorden te overtuigen, maar door eerst veiligheid voor verandering te creëren. Onderliggende negatieve overtuigingen halen we daarna liefdevol onderuit waar nodig en wenselijk. Waar nodig en wenselijk. Sommige brillen wil je liever houden.

En dus: mocht je genieten van 'heimelijke verliefdheid' dan kun je die roze bril natuurlijk zo lang ophouden als je wilt. Zolang je het verdraagt te leven met de onzekerheid en spanning van ‘niet weten of 't wederzijds is' 😉 En wie weet...ben je minder verblind dan ik.

 

Als ik blijf kijken...

"Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluiten mijn ware zelf voel van binnen,
dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen."