fbpx
Skip to main content

Niet op vakantie kunnen - een 'dingetje'?

“We gaan dit jaar niet op vakantie. Dat gaat nu gewoon nog niet met onze nieuwe hond”. En daar heeft ze last van. De tranen zitten hoog zie ik. “Het is te gek voor woorden…we wisten dat dit het gevolg zou zijn als we een hond zouden nemen, maar het doet meer met me dan me lief is. Thuis kom ik niet tot rust"  (eigen bedrijf aan huis).

Herkenbaar
Ik besefte dat ik haar een half jaar geleden niet had kunnen helpen met deze kwestie. Toen zat ik met eenzelfde thema te stoeien en dan bestaat de kans dat míjn emoties in de weg gaan zitten in haar sessie. Daar waak ik voor.

Niet de hond maar een kudde koeien
Bij ons zijn het de boeren-financiën die het al een paar jaar niet toelaten om met zijn allen in de zomer weg te gaan. Vakanties zijn voor boeren extra kostbaar doordat het werk vervangen moet worden. Zo’n uitgave zou nu onverantwoord zijn vanwege de onzekerheden waar de boerderij momenteel mee te maken heeft. 

Worsteling
Ook ik had er moeite mee als ik anderen over hun vakantie hoorde of als ik weer een weekendje weg op social media voorbij zag komen. Niet omdat ik het anderen niet gunde, maar omdat ik het zelf ook zó graag wilde. Ik vond dat we er hard genoeg voor hadden gewerkt en dat we een vakantie verdiend hadden. Alsof ons een groot onrecht werd aangedaan door de omstandigheden. Tegelijkertijd mocht ik me niet aanstellen van mijzelf:  ‘er zijn zoveel mensen die niet op vakantie kunnen’  & ‘zo slecht hebben wij het helemaal niet’ & 'ik heb toch een aantal keren op huizen mogen passen - ook heel fijn'.  
Ik vond mijzelf zo ondankbaar en ontevreden. Mijn onderliggende gevoelens hield ik uit schaamte voor me – op een enkele keer na dat het me zelf ook overviel.

Serieus nemen – ondanks de schaamte
Wanneer ik merk dat iets me buiten proportioneel raakt, dan wil ik dat uitzoeken. Ik weet uit ervaring dat het me veel brengt wanneer ik verantwoordelijkheid neem voor mijn 'binnenkant'.
Met Emotional Freedom Techniques gaf ik daarom uiting aan alle emoties, inclusief de lastige, zoals jaloezie en wrok. Dat was nog best een ding… hardop zeggen dat ik me jaloers voelde. Zo verdrietig ook merkte ik. En toch waren de tranen echt en had ik te erkennen dat het dat allemaal met me deed. Toen de lading er eenmaal af was, realiseerde ik me in alle rust drie dingen: 

 


1. De vakanties zoals we die ooit hadden - met de (jonge) kids naar Frankrijk op de camping - die komen nooit meer terug. Ook niet als we een loterij zouden winnen.

2. Ik verlang oprecht naar ‘even weg kunnen’.

3. Mijzelf zielig vinden brengt me nergens; de regie nemen wel. Ik ging zoeken naar mogelijkheden binnen de omstandigheden van nu.

 Als het niet gaat zoals het ‘moet’, dan moet het maar zoals het gaat
Mijn man heeft er niet zo’n moeite mee om thuis vakantie te houden. Zoon-lief was met school al een week weggeweest. Een moeder-dochter-uitje, dàt zou een wél kunnen. Er zijn vast leuke last-minute aanbiedingen. Al zou het maar voor 1 of 2 nachten zijn. Het besluit om dat te doen gaf zo’n opluchting!  Inmiddels is dat uitje niet zeker door een operatie aan de voet van onze dochter, maar het gekke is dat het me nu helemaal niet meer uitmaakt. Dan creëren we later wel een gelegenheid waarop we even weg kunnen. En zoals dat gaat...dan komt er vaak 'vanzelf' iets op ons pad.

Het ging niet om de vakantie...
Het belangrijkste was dat ik mijn verlangen serieus nam. Het ging om zelf de regie nemen, keuzes kunnen maken in plaats van slachtoffer zijn van omstandigheden. En inderdaad: zo slecht hebben we het niet, we hebben veel om dankbaar voor te zijn. Nu vóel ik dat ook in plaats van dat het alleen een 'correcte gedachte' is.
En mijn cliënt: die hoeft ook niet zo nodig weg. Maar ze wil wél rust. Ook als ze thuis is en er klanten aan de deur komen. Die gaat ze vriendelijk, duidelijk en zonder schuldgevoel wijzen op haar vakantie in plaats van toch te helpen. Ook zij neemt zelf haar verantwoordelijkheid voor haar – inderdaad - welverdiende rust.

Ps 1…vertel me dus gerust over je vakantieplannen of laat me je vakantiefoto’s zien. Ik kan het hebben 😊

Ps 2 ... herken je dit soort ongemakkelijke gevoelens? Het loont om ze serieus te nemen. Ik help je daar graag bij. Doe de online EFT training of maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Ps 3 ...Update: inmiddels zijn we deze zomer met zijn vieren twee nachten weggeweest dankzij de gastvrijheid van een lieve vriendin die haar huis aanbood tijdens haar eigen vakantie.
 
Wil je reageren? Dat kan hieronder