fbpx
Skip to main content

Afkicken van het scrollen

Zonder het vooraf te hebben gepland, bracht deze zomervakantie me op een mooie bestemming. En dan bedoel ik geen lastminute-reis. Mijmeringen na een social-media loze vakantie.

Vroeger

Ik mocht vroeger niet naar de TV programma’s van de Vpro kijken. Geen ‘achterwerk in de kast’ en ‘Theo en Thea’ voor mij. Mijn ouders waren gereformeerd en lid van de Nrcv. Als ik deze 'foute' programma’s niet zag werd ik niet bedorven, was het idee. Om dezelfde reden mocht mijn man niet met een katholiek jongetje spelen.
Best overzichtelijk in die tijd: de dokter, de dominee en de leraar spraken de waarheid. Gewoon geloven wat zij zeggen, niet teveel vragen stellen over alles buiten je eigen wereld. Overzichtelijk en … benauwend.

Overweldigend

informatieWe zijn van onwetende mensen, blind vertrouwend op de dokter en de dominee, beland in een tijdperk met toegang tot àlle informatie. Minder dogma’s, meer denkruimte en vrije keuze. Bevrijdend en … overweldigend.
Terwijl we zóveel weten, kunnen we die informatie niet eens allemaal verwerken. Dat kan ons brein niet aan en geeft ook stress. Bovendien worden we gemanipuleerd waar we bij staan door commerciële grootmachten als Google en Facebook.

Ik zie ik zie wat zij willen dat ik zie 

Facebook en Google filteren de informatie die we krijgen. We krijgen vooral voorgeschoteld wat onze kijk op de wereld bevestigt. Ben je tegenstander van vaccineren, dan stelt Facebook groepen voor waar je aansluiting zult vinden met je opvattingen. Tegengeluiden hoor je veel minder. Heb je net gegoogeld naar een nieuwe TV? Dan zie je overal aanbiedingen verschijnen. Het is blijkbaar van alle tijden dat machthebbende partijen invloed uitoefenen. Of het nu de oude kerk is of het moderne Google. Ondanks verworven vrijheden houden ze ons nogsteeds in onze bekende omgeving.

En nu?

Pfft…hoe vrij ben ik dan als grote commerciële bedrijven zoveel invloed hebben op wat ik te zien krijg? En dan reageer ik zelf ook nog onbewust op die buitenwereld. Oude patronen en innerlijke overtuigingen bepalen mijn gedrag voor een aanzienlijk deel. Dat maakt het er niet eenvoudiger op om een beetje sturing aan mijn leven te geven. 
Maar ergens ook rustgevend: 

  • Ik zal toch nooit achterhalen welke info écht is;  
  • Beïnvloed worden is onvermijdelijk en beslist niet alleen negatief. 

Meer weten gaat me dus niet helpen. Me laten inspireren en voelen wat voor mij klopt misschien wel. Het geeft in ieder geval de schijn van enige controle over mijzelf en dat voelt al vrijer. 


Afstand brengt nabijheid

Terug dus naar de bron in mijn binnenste, die is betrouwbaarder dan welke newsfeed of tijdlijn dan ook. Hoewel, regelmatig slaan twijfels en verwarring toe. Wat wil ík eigenlijk en waarom? Dan helpt het om letterlijk afstand te nemen van al die invloeden. Afkicken van het scrollen. Weg van de advertenties. Voelen met wie en wat ik me wil verbinden. Niet alles geloven wat er geschreven en gezegd wordt. Bevrijdend vond ik het, even geen gescrol tijdens mijn vakantie.

Vroeger was het zo gek nog niet 

balans hoofd en hart

Ik kan en wil niet meer helemaal zonder social media. Juist vanwege het contact en de inspiratie die er ook te vinden is. Op zoek dus naar balans. Misschien een kwestie van durven kiezen waar ik voor sta? Selectief zijn in wie en wat ik volg? Eigenlijk met dezelfde motivatie als mijn ouders, om mijzelf niet te bederven . Niets mis mee ????  

Reageren kan via onderstaand commentaarveld.