fbpx
Skip to main content

Oordelen in de sauna, mag dat? Ik vind van wel

  • Wat een mooie meid..ik kijk naar mijn eigen lijf en wens dat ik nog zo strak in mijn vel zat.
  • En oh die vrouw is écht te dik. Respect dat ze hier zo frank en vrij rondloopt. 
  • De stem van de saunameester irriteert me - daar kan ik me niet bij ontspannen. 
  • Wat veel haargroei heeft die man op zijn rug! Ik hou er niet van.

saunaDoor de mand gevallen

Observaties gecombineerd met mijn mening. Positief of negatief: het zijn gedachten met een oordeel. Over anderen en over mijzelf. En dat terwijl ik vaak hoor dat mensen het gevoel hebben dat ik niet over ze oordeel. Ai!


Gij zult niet oordelen 

Wijze mensen stellen dat 'oordeelloosheid' het nastreven waard is. Kijk maar naar mindfulness, meditatie. Ook in de yoga-les hoor ik het: "enkel waarnemen zonder oordeel". Ja, dan komen er veel minder negatieve emoties bij kijken, het geeft rust. Vandaar ook dat je mij iets soortgelijks kunt horen zeggen tijdens een EFT sessie. 
Maar wat vind ik het lastig in het alledaagse leven! Probeer maar eens: zelfs een bloem is al gauw meer of minder mooi. Logisch: oordelen is heerlijk voor je hersenen. Alles wat je waarneemt belandt in een overzichtelijk hokje. Lekker duidelijk en 'veilig'. 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan?

Onhaalbare doelen zijn voer voor een nieuw oordeel (bij mij wel). Hoe zou het zijn als ik vanaf nu accepteer dat ik een oordelend wezen ben? Ik doe het nu eenmaal tóch, het zit in mijn natuur. Als ik dáár nu eens niet zo moeilijk over doe? Dus: het oordelen opmerken en het er laten zijn, óf liefdevol herzien omdat ik daarvoor kies. Dát geeft pas rust.

Sauna - walhalla van acceptatie

Terug naar de sauna. 

  1. Iedereen weet heus dat ie gezien wordt (niet bekeken, maar gezien).
  2. Iedereen denkt heus wel eens wat van dat wat ie ziet (tenzij ik echt van een andere planeet kom)

In de sauna doet het er simpelweg niet toe. Hoe heerlijk imperfect ieder lichaam ook is -op die ene jonge meid na dan - het mag er daar gewoon zijn. Puurder dan puur; het is gewoon wat het is. Gecombineerd met al het andere van de sauna...ik knap er van op.

Droom...

Het zou toch mooi zijn als dit ook buiten de muren van de sauna zo zou zijn. Geen naaktloperij, maar dat iedereen zichzelf en elkaar gewoon ziet en accepteert. Binnen- en buitenkant. Zélfs als we er iets van vinden. Wat denk je? Haalbaar of niet? Hmmm... ik begin maar eens met het glimlachen om mijn gedachten over dat niet meer zo strakke lijf ;-) 

Reageren?  

Dat kan in onderstaand commentaarveld.