fbpx
Skip to main content

Last van je ouders? Daar krijg je last van. Lastig?


Ik hoop van harte dat je een uitsluitend liefdevolle relatie met je ouders hebt. Lees dan niet verder, dit gaat niet over jou. Heb jij als volwassene wel eens (stille) verwijten aan het adres van je ouders? Oftewel: kreeg je niet alles wat je (emotioneel) nodig had? Misschien herken je deze worsteling dan ook:  

 • Ik voel me vaak te kort schieten of 'niet goed genoeg', maar 
  "ik wil ze nu niet meer belasten met mijn problemen"  
 • Ik ben steeds vaker geirriteerd / boos / teleurgesteld als ik bij mijn ouders ben, maar 
  "mijn vader/moeder verandert toch niet meer"   
 • Ik loop op mijn tenen om het ze toch naar de zin te maken, én 
  "ik voel me schuldig als ik over ze klaag. Ze hebben zo hun best gedaan" 

Je belast jezelf doordat je je ouders niet wil belasten...en dáár krijg je dus last van.
 

Ouders

Dat kán ik niet oplossen met mijn ouders 

Misschien zie je op tegen een lastig gesprek met je (oude) ouders. Of je denkt dat het zinloos is omdat je vader of moeder dementerend of overleden is. Goed nieuws: je kan jezelf 'ontlasten' zonder dat je ouders daar last van krijgen. 

Het is eigenlijk best 'eenvoudig'

 • Grow up 
  Je ouders hebben je (onbedoeld) te kort gedaan op sommige vlakken; dat is waar (geen discussie, dat jij het zo voelt maakt het waar). We hebben het niet over schuld en verwijten, we constateren alleen dat er een verschil is in wat je nodig had en wat je kreeg. Punt. 
  Je bent inmiddels volwassen en hebt nu een eigen verantwoordelijkheid. Oók naar die gevoelens die binnen in jou liggen te smeulen. Jij hebt nu de mogelijkheid om die liefdevol serieus te nemen. Ik zeg: neem die verantwoordelijkheid.

 • Haal je hoofd uit het zand 
  Erken (voor jezelf) dat je voelt wat je voelt, ookal is het niet fijn. Je kunt van je ouders houden, ze respecteren en begrijpen en tegelijkertijd boos op ze zijn. Het is niet het een of het ander, het kan samen. Erken eenvoudig dat bepaalde behoeftes niet zijn vervuld, los van goede bedoelingen en omstandigheden. Spreek je gevoelens uit, schrijf ze op, maak er een gedicht over, schilder ze ... whatever.  

 • Laat los en .... vergeef
  Laat al die, soms levenslang opgekropte, emoties ook weer los. Vergeef je ouders voor hun tekortkomingen en vergeef jezelf voor die van jou. Vergeven is het ultieme loslaten. Niet voor je ouders, maar voor jezelf. Niet omdat het toch 'oké' was, maar omdat je ziet dat het ging zoals het ging en dat het is zoals het is. Zonder oordeel. Dat kan pas wanneer alle emotionele lading er af is. Nooit geforceerd en vaak in stapjes. 

Wel eenvoudig, niet simpel met EFT

Simpel is het niet nee. Het vergt moed. En toch...als je weet hoe eenvoudig EFT werkt, dan is het enorm bevrijdend als je hiermee aan de slag gaat. Bovengenoemde stappen komen in een EFT-traject allemaal aan bod (zonder verf en rijmelarij). 

Wie doet hier nou lastig?

Misschien helpt het je als je bedenkt dat we in feite allemaal 'slechts' op zoek zijn naar liefde, aandacht en acceptatie. Ouders én kinderen. Hoe mooi is het dan dat je dat zelf (of met een beetje hulp) kunt creëren als je eenmaal volwassen bent? Het meest lastige is misschien wel het zetten van die eerste stap ...

Zie ook de ervaring van deze vrouw van 56 jaar.


Emotional Freedom Techniques, iets voor jou?

Je kunt vrijblijvend kennismaken en daarna beslissen of je een consult wilt. Het kennismaken kan telefonisch, online (Skype of Zoom) of persoonlijk in de praktijk. Liever zelf aan de slag? Dat kan in de online cursus 'Grip op stress en emoties'.