fbpx
Skip to main content

Emotionele Yoga

Yin-Yoga
Sinds kort volg ik wekelijks een les Yin Yoga bij Yoga en zo Aalten. Een vorm van Yoga waarbij je vrijwillig minutenlang in ongemakkelijke, soms pijnlijke houdingen ligt of zit. Het is dat mij is beloofd dat het goed is voor mijn lijf, want als ik naar de eerste reactie van mijn lichaam zou luisteren....Ik zou het liefst heel gauw weer uit de de houding gaan.
Terwijl ik nog in de ‘kikker’ houding zit, leg ik de link met Emotional Freedom Techniques. Is het bij emotionele pijn en ongemak niet precies hetzelfde? Daarbij is mijn eerste reactie ook die van 'erbij weggaan'.

Ontspanning is het toverwoord
Net als bij mijn dagelijkse koude douche, blijkt ontspanning ook bij Yoga het toverwoord te zijn. Ik blijf met aandacht bij al het ongemak. Op aanwijzing van Astrid ontspan ik bij elke uitademing iedere spier die onnodig mee wil doen. Dat vergt wat concentratie, maar het gaat! De aanvankelijke pijn vermindert en ik zak bij elke uitademing dieper in de houding. Best relaxed eigenlijk. Na ‘de schoenveter’ en de ‘banaan’, voel ik al wat meer ruimte in mijn lijf. En niet te vergeten: een aangename rust in mijn hoofd.

yogaYoga en EFT 
Inmiddels weet ik uit ervaring dat het ook zo werkt bij emotionele pijn en nare gevoelens. Als het er ‘gewoon’ mag zijn, ebt het weer weg. Bij EFT speelt acceptatie en ontspanning (net als bij Yoga) ook een grote rol. Hardop uitsprekend en al kloppend neemt de intensiteit af van alles wat ik eerst liever niet wilde voelen. Het laat letterlijk los en er ontstaat een aangename rust in mijn hart, hoofd en lijf.

Emotionele Yoga: fantasie of werkelijkheid?
Op weg naar huis fantaseerde ik er op los. Ik zag het al helemaal voor me: een EFT groep die maandelijks Emotionele Yoga komt doen bij mij in de praktijk. Even de stress -of wat het ook is dat ons dwarszit- lozen tijdens een gezamenlijke klop-sessie. Inmiddels is dat geen fantasie meer, maar een van de mogelijkheden om met EFT aan de slag te gaan. Niet elke maand, maar eens in de zes weken wordt er aan 'emotionele yoga' gedaan. Waar zo'n yoga les al niet goed voor is!

Reageren?
Wil je reageren, dan kan dat in het commentaarveld hieronder. Of deel via de sociale mediaknoppen onder het commentaarveld.