fbpx
Skip to main content

Opruimen met Ikea en EFT. Drie tips!

Handige bakjes en Ikea
Mijn huis is nog nooit zo opgeruimd geweest :-). De trap is leeg en in kasten heb ik handige bakjes staan. Om batterijen in te doen zodat ze niet los in een la liggen. Of zonnebrillen, die altijd overal rondslingerden. En als toppunt heeft onze gang een nieuwe Ikea-kast met voor elk gezinslid een mand voor de schoenen. Daar breken we onze benen of stofzuiger niet meer over.

Voordelen
Behalve dat ons huis nu opgeruimd is en vrienden blij zijn met onze zwembandjes en andere overbodige spullen, zie ik nog meer voordelen:

 • het werkt aanstekelijk, gezinsleden gingen spontaan ook aan de slag!
 • tot mijn verbazing kost het nu weinig moeite om het gezamenlijk opgeruimd te houden.
 • het werkt verslavend...bij steeds meer spullen vraag ik me af of het handiger kan en of het weg kan.
 • ik kwam verrassend leuke dingen tegen die ik kwijt dacht te zijn, zoals héél veel handschoenen.
 • het geeft zóveel ruimte! 

Kortom: opruimen is eigenlijk heel leuk om te doen!


Bijkomend voordeel: rust in mijn hoofd
Ik heb sinds het opruimen meer rust in mijn hoofd en kan me thuis beter ontspannen! Al die spullen vroegen blijkbaar ongemerkt aandacht.
Aandacht in de vorm van een stemmetje in mijn hoofd dat zei:

 • "eigenlijk moet je me opruimen",
 • "kijk nou ligt dat nòg op de trap!",
 • "wat is het hier een bènde!",
 • "waarom moet ìk ook altijd alles opruimen?!,",
 • "ik weet niet waar ik beginnen moet".

Al die gedachten in mijn hoofd veroorzaakten daar soms ook een zooitje! De rust en het overzicht door het opruimen zijn letterlijk te zien in onze gang en voelbaar in mijn hoofd. Minder spullen, minder prikkels, meer rust.


Rommelblindheid

Tijdens het opruimen was ik aan met mijmeren...dit sorteren van wat wel en niet belangrijk is, het afscheid nemen van spullen uit tijden die voorbij zijn.... het lijkt eigenlijk best veel op wat ik doe in mijn praktijk.
Daar zie ik mensen met 'rommel' in hun leven en nemen we gedachten en gevoelens onder de loep. Ook daar moet men soms - net als ik met mijn huis - even een drempel over. Je weet immers niet wat je tegenkomt als je een la opentrekt. Soms is de puinhoop zo groot, dat mensen niet weten waar ze beginnen moeten. En misschien herken je wel dat het af en toe heel prettig is om net te doen of de rommel er niet is. "Rommelblindheid" noemt Ikea dat. En dat terwijl je in de rommel ook van die verrassend leuke ontdekkingen kunt doen!


Tips
Wil je ook een kleine of grote opruimklus doen? Lees dan onderstaande praktische tips. Toepasbaar op mentale en huis-tuin-en-keuken opruimacties :-)

 1. Begin! Begin met wat je het eerste ziet, met wat in de weg ligt of zit, dat waar je bij kunt. Wat het ook is, DOE iets om een begin te maken.
 2. Verdeel een grote klus in kleinere karweitjes en spreek af hoeveel tijd je besteed. Morgen is er weer een dag. 
 3. Accepteer / vraag hulp als je het niet alleen (aan)kunt. Ik ben in ieder geval erg bij met de hulp van mijn handige man Gert, de Ikea ;-) en natuurlijk mijn vrienden en collega's waar ik terrecht kan om de bovenkamer opgeruimd te houden.


Nieuwe troep?

Vanzelfsprekend ontstaat er wel weer een keer nieuwe rommel. That's life! Als ik er tegenop zie om ermee aan de slag te gaan, ga ik mijn eigen tips weer lezen :-) Enne...help me vooral herinneren. Zeker als ik even Rommel-blind ben, te zien aan de volle trap.


Heb jij tips?

Hoe hou jij je (boven)kamer opgeruimd? Laat het weten door een reactie te plaatsen in het veld hieronder of deel het via de sociale mediaknoppen.