fbpx
Skip to main content

Oliebollenmix-ed Feelings

31 December 2013
Ik heb alles in huis: meel & rozijnen. Frituurpan schoon en gevuld met olie. Niets staat mij in de weg om -voor het eerst- samen met de kinderen gezellig oliebollen te bakken. Of toch wel? Er zijn twee dingen die niet meewerken en dat zijn mijn hoofd en buik. Telkens als ik denk aan oliebollen bakken bekruipt mij een zwaar gevoel. Ik heb er helemaal geen zin in. Maar ik vind nu eenmaal dat onze kinderen ook 'moeten' meemaken dat we zelf oliebollen kunnen bakken en dat dat een gezellige traditie is. Maar waarom voelt het dan helemaal niet gezellig en zie ik er tegenop?

2014-12-31 13.43.20 klein
Waar maak ik me druk om?

Ik ga door. Meng de ingrediënten en volg de aanwijzingen op de verpakking. De kinderen hadden trouwens helemaal geen zin om te helpen. Daar stond ik dus, in mijn eentje op de deel met de frituurpan en de radio aan. In een mum van tijd waren de bollen gebakken.
En ik vroeg mij af: hoe kan het dat ik hier zo tegenop heb gezien? Het stelt werkelijk niets voor! Ik wist dat ik het had 'onthouden' van vroeger. Oliebollen bakken was vroeger thuis een 'heel gedoe', maar ik had er geen concrete herinnering bij. Dat bleek dus niet te kloppen met mijn ervaring van nu.


Mam, hoe zit dat?

Ik besloot mijn moeder te bellen. Zij begreep het meteen! De eerste keer dat zij heel lief besloot dat oud & nieuw gezellig zou zijn met zelf oliebollen bakken, was het jaar dat mijn ouders zijn gescheiden. Acht jaar was ik. Mijn moeder zat in december helemaal niet lekker in haar vel, het was niet de leuke 'feestmaand' zoals anders, en er hing een beladen sfeer. En zij sneed zich die dag ook nog in een vinger die gehecht moest worden. Klinkt als een boel 'gedoe', niet? Oh ja, de oliebollen, die waren probleemloos gebakken en smaakten heerlijk!


Wat was er gebeurd?
Mijn achtjarige brein heeft de emotionele lading; het gedoe van die dag gekoppeld aan de activiteit 'oliebollen bakken'. Ergens heeft zich dat vastgezet in mijn onderbewuste geheugen. Mijn conclusies waren onbewust:oliebollen bakken

1) "als je het met oud en nieuw als moeder gezellig wilt maken, mòet je zelf oliebollen bakken"

2) "oliebollen bakken is een heel gedoe".

Toen ik dertig jaar later bedacht dat onze kinderen (onze dochter was toen toevallig ook acht!) zouden weten hoe oliebollen gebakken worden, popten deze conclusies, inclusief het beladen gevoel in mijn buik, weer op!


31 December 2014
Ik heb zin in oliebollen bakken! En ach, laten we eens gek doen, we doen er ook een stapel appelflappen bij. De kinderen? Die helpen nu spontaan gezellig mee (mama is ook een stuk gezelliger!). Oh...alleen een groot deel van de appelflappen is mislukt. Ze zien er ontploft uit en het frituurmandje zit onder het deeg. Ik kan er om lachen! En als onze kinderen daar toch een trauma aan overhouden, dan is er vast een EFT therapeut (of iemand met bak- talent) die ze er vanaf kan helpen ;-)

 

Ik wens je een gezond en gelukkig nieuwjaar!

ontplofte appelflap

 

Wil je reageren op dit artikel? Laat dan een reactie achter in het commentaarverld hieronder.