fbpx
Skip to main content

RTL4: geef mij nu je angst...euh...drama?

Drie kwartier om de deur uit te kunnen gaan
Dinsdagavond; ik zit na een drukke dag moe voor de TV. Al zappend zie ik dat 'geef mij maar je angst' op RTL4 net is begonnen. Ik had er op facebook al wat over gehoord van collega's. Tenenkrommend zou het zijn. Ik ben benieuwd.
Ik zie ene Marja met ernstige controledwang. Haar leven wordt er door beheerst. Voor Marja bijvoorbeeld de deur uit kan, is ze drie kwartier bezig om te controleren of alles goed staat in huis. Ze gaat de uitdaging aan om zichzelf te bevrijden van deze last.


Geef mij nu je....drama

Aan het programma werken twee psychologen mee. Ze confronteren Marja met haar grootste angsten. Ze mag niet meer controleren, maar moet meteen de deur uit. De angst en stress zijn van haar gezicht af te lezen en ze reageert emotioneel. Marja zet door (respect!), maar wat is het zwaar voor haar om de cognitieve gedragstherapie te volgen. Deze strategie wordt gedurende twee weken van bijna dagelijkse therapie herhaald. Steeds over haar grenzen heen...stress in haar lijf...angst. Achteraf ervaart ze telkens dat haar angsten niet realisitisch waren. Na meerdere zware therapie-dagen lukt het haar om de dwang los te laten. Ze is er nog niet, maar ze heeft grote winst geboekt. Marja en haar man zijn intens gelukkig met het resultaat. Zouden zij weten dat het RTL vooral gaat om hun drama en niet om de angst?

 

 


Waarom makkelijk doen als het ook dramatisch kan?

Want, hoe nobel het ook mag overkomen, RTL is in de eerste plaats natuurlijk een commercieel bedrijf dat afhankelijk is van adverteerders en kijkcijfers. En tja, een programma waarbij je de spanning ziet toenemen, een hoog tranen-gehalte en een emotionele echtgenoot die zijn Marja toezingt, dat scoort nu eenmaal. Dat levert beslist mooiere plaatjes op dan een EFT-sessie waarbij iemand alleen maar op een stoel zit en de stress afneemt. Maar als Marja dat oké vindt, waarom zou ik me daar dan druk om maken?

Kromme tenen
Ik begrijp toch wel dat mijn collega's met kromme tenen zitten te kijken. Je kunt die stress en angst namelijk ook vooraf behandelen zodat het afneemt of helemaal is verdwenen. En dat zou natuurlijk een stuk prettiger zijn geweest. Voor Marja welteverstaan. Niet voor RTL.
 
Hypocriet
Ze weten bij RTL al wel dat het anders, milder en sneller had gekund. Dát is wat mij kromme tenen geeft. RTL heeft mij namelijk vorig jaar benaderd voor een item over EFT, "omdat het zo'n succesvolle behandelmethode is." Een uitzending waar ìk € 5000,- voor zou mogen betalen! Dát vertellen ze natuurlijk niet aan Marja, en ook niet aan al die anderen die voor hen de kijkcijfers moeten laten stijgen. Wat mij betreft getuigt dat van een lage maatschappelijke intelligentie bij RTL. En nee, dáár kun je niets aan doen met EFT...


Wil je reageren op dit artikel? Laat dan een reactie achter in het commentaarveld hieronder.