fbpx
Skip to main content

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques (EFT)


Heb je problemen waar je maar niet vanaf komt? Heb je alles geprobeerd en geloof je niet meer dat er een oplossing voor is? Je zult verbaasd staan hoe effectief EFT is.


Een andere kijk op problemen
Als je een probleem of klacht hebt, is er NIETS MIS met je. Je manier van reageren is 'slechts' gebaseerd op dat wat je eerder hebt ervaren (*) en de emoties die daaraan gekoppeld zijn. Diezelfde emoties worden getriggerd bij gebeurtenissen in het hier en nu. Vaak zie je zelf het verband niet meer tussen die eerdere gebeurtenissen en het hier en nu. Het gaat 'automatisch'. Wanneer emoties meespelen, kun je het gevoel hebben dat het je overvalt en dat je daar geen grip op hebt. Met EFT beïnvloed je die 'automatische piloot' rechtsreeks.

Direct effect
Het effect van EFT is dat je reacties op je probleem of klacht veranderen. Het beeld vervaagt, je kunt er moeilijker 'bij komen' of 'het staat verder van je af'. Het terughalen van dezelfde (nare) emotie kost meer moeite, of is onmogelijk geworden. Sensaties in je lichaam zoals spanning nemen af. Ook zeggen mensen vaak dat ze er anders tegenaan kijken en dat er ruimte is voor andere gedachten. Je reageert daarna 'automatisch' op een prettiger manier.

Hoe gaat EFT?
Er wordt met twee vingers op speciale (meridiaan)punten op je gezicht en romp geklopt. Tegelijkertijd zeg je korte zinnen na die je automatische piloot de opdracht geven om het probleem los te laten. Emoties worden hierdoor letterlijk ontladen. Dit is een belangrijk onderdeel van EFT.
Daarna denk je aan iets fijns en aan iets onbelangrijks. Deze onderbreking van je automatische reactie maakt het voor je brein lastig om je probleem vast te houden (zie ook de voorbeeldsessie op deze pagina).

Praktisch, luchtig èn ZELF te doen!
Voor veel mensen is dit een prettige, veilige manier van (ver)werken. Mensen die EFT hebben toegepast zijn over het algemeen enthousiast over de aanpak en verbaasd over het resultaat. Het is ook goed zelf toe te passenbij eenvoudige klachten.

Voor jou?
Er zijn klachten/problemen waarbij EFT effectief is, maar er zijn ook mensen voor wie ik het bij voorbaat niet zal aanradenJe kunt vrijblijvend kennismaken en daarna beslissen of je een consult wilt afspreken. Het kennismaken kan telefonisch, via Skype of persoonlijk in de praktijk.


*) Met EFT werk je veel met herinneringen. Een herinnering hoeft niet persé oud te zijn. Als je bang bent voor een spin en je kunt je NU voorstellen hoe dat ook alweer voelt, dan is dàt gevoel de herinnering. Een herinnering kan ook een beeld zijn dat je nog voor je ziet, een sensatie in je lichaam of een geluid dat je innerlijk nog kunt horen. Uiteraard zullen soms ook oudere (jeugd)herinneringen gebruikt worden. De herinneringen waarmee we werken, hoef je niet altijd vooraf te 'bedenken', ze dienen zich vaak spontaan aan.

Opstellingen en EFT combineren, hoe gaat dat in zijn werk?

Opstellingen en EFT...hoe werkt dat?


Ik combineer EFT sessies soms ook met ‘opstellingen’. Razend enthousiast ben ik daarover sinds ik hierin ben geschoold. De cliënten die het hebben gedaan trouwens ook 😊 Ik vertel je daar in dit artikel wat meer over, zodat je (een beetje) weet wat je daar van kunt verwachten, mocht je het overwegen voor jezelf.

Anders dan familieopstellingen
Bij het werken met opstellingen denk je wellicht aan familieopstellingen. Een methode waarbij je met behulp van een groep andere mensen (representanten) een vraag of kwestie opstelt in een fysieke ruimte. Je plaatst deze mensen in de ruimte en van daaruit onstaat er een bepaalde dynamiek die wordt begeleid door een professional.  
Een krachtige methodiek met helende werking, kan ik uit ervaring zeggen, maar dat is niet wat ik bedoel met opstellingen en EFT. Ik werk 1 op 1, dus niet met menselijke representanten. De systemische principes die er aan ten grondslag liggen zijn wel hetzelfde.

Werkwijze
Zodra je je vraag of het probleem helder hebt (ik help je hier zo nodig bij), stel je dat op met kleine voorwerpen die iets of iemand representeren. Een opstelling begint wel vrijwel altijd met het opstellen van jezelf, aangezien de vraagstelling altijd betrekking heeft op jou. Uit allerlei poppetjes en andere materialen kies je op je gevoel iets uit dat jou symboliseert. Dat voorwerp zet je vervolgens in het vooraf bepaalde speelveld op een gevoelsmatige juiste plek.

Kijken en ervaren
Vervolgens kijk je er naar en wordt je je bewust wat dat met je doet. Je zou misschien denken “hoezo zou ik iets voelen bij een dingetje dat ik zomaar ergens heb neergezet?”. Als je een beetje nuchter bent ingesteld kan ik me die vraag voorstellen. En toch… net als bij de grote groepsopstellingen, gebeurt er iets wonderlijks. Je zet namelijk niet ‘zomaar’ wat neer. Je zet iets neer met een specifieke intentie voor jouw persoonlijke groei en heling.

Je onderbewuste zichtbaar gemaakt
Dat wat je neerzet, is een uiterlijke weergave van het innerlijke, onbewuste beeld dat je hebt bij deze vraagstelling, inclusief de fysieke reacties (zoals spanning en emoties) die daar bijhoren. Het kan zijn dat je enkel door het kijken naar het voorwerp dat jou symboliseert, al wat in beweging brengt bij jou van binnen. Zo kan het je ineens treffen dat je blijkbaar iets hebt gekozen dat potdicht zit of iets wat juist heel breekbaar is.

We nemen samen de tijd om die emoties er te laten zijn. Sterke emoties benoemen we al tikkend om ze zo makkelijker te doorvoelen en weer te laten gaan. Kijken, voelen, tikken: een gouden combinatie wat mij betreft.

Alles kan!
Tot zover het 'protocol' want hierna is er van alles mogelijk. Er worden andere elementen toegevoegd die met de vraag te maken hebben. Eén voor één voeg je ze toe en doorvoel je opnieuw wat dat met je doet. Zo kun je gezinsleden en familie opstellen, maar ook ‘de collega’s', of ‘de buitenwereld’. Maar ook ‘de oorzaak’, ‘dat wat ik uit de weg ga’ (zonder te weten wat dat is), ‘het trauma’,  ‘het schuldgevoel’, of ‘de oplossingsrichting’. Alles kan!

Vertrouwen
Ik heb geleerd te vertrouwen op het proces en niet van te voren in te vullen wat er nodig zal zijn. Zo’n opstelling ontvouwt zich namelijk vanzelf. Juist vanuit het niet-weten en het niet-persé-willen-oplossen. Het is geen enkele keer hetzelfde. Van mij kun je vragen en opmerkingen verwachten die je uitnodigen om bij je eigen antwoorden te komen. Ik moedig je ook aan om telkens te blijven voelen en ervaren. Om vooral ook niet te snel te gaan. Het is geen quick fix waarbij je alles even gauw harmonieus bij elkaar zet. Het gaat juist om die vertraging, het doorvoelen, het aankijken van dat wat is. Je zult merken dat er gaandeweg kwartjes vallen. Tussendoor passen we geregeld EFT toe als dat nodig is.

Veranderen van plek
Vaak veranderen de opgestelde elementen van plaats gedurende de opstelling. Geheel in lijn met de opgedane inzichten en losgelaten emoties. Zo ontstaat er een nieuw innerlijk beeld, inclusief getransformeerde emoties met alle (positieve) gevolgen van dien. Het effect ervaar je uiteraard vanzelf in je dagelijks leven, net als bij een EFT sessie zonder opstelling. Het werkt transformerend en helend. Wat ook kan, is dat we besluiten de volgende sessie uitsluitend EFT toe te passen op iets dat door de opstelling aan het licht is gekomen. Zo kan het een het ander versterken. Omdat niets vast ligt, is alles mogelijk.

Variatie
We kunnen ook werken met papieren blaadjes die iets of iemand representeren. Die leg je op je gevoel op de grond in de ruimte. Je kijkt je er niet alleen naar, maar je gaat er op staan om te voelen wat een en ander met je doet. Ook dat is een variatie in het werken met opstellingen. En vanzelfsprekend: ook dan kan er worden afgewisseld met EFT. 

De kracht van eenvoud
‘Meer is het niet’ zou ik haast zeggen als het gaat om het uitleggen van opstellingen en EFT. Vooral wegens de eenvoud en speelsheid van de methodiek. Maar dat klinkt ook alsof het niets voorstelt en dat is beslist niet waar. Het is pure magie als je het mij vraagt. Oh ja en zelfs dit is heel goed online te doen!   

Iets voor jou?
Heb je vragen, issues waar je samen wel eens naar zou willen kijken? Ben je benieuwd of je dat zou kunnen opstellen? Neem gewoon contact op en laat je verrassen.

Maak vrijblijvend kennis

   

Lees meer …Opstellingen en EFT combineren, hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe gaat een EFT sessie nou precies?

Hoe gaat een EFT sessie nou precies?

Je hebt wellicht gelezen hoe EFT werkt, maar wilt ook weten hoe een sessie verloopt. Elke sessie is uniek, maar hieronder lees je het algemene verloop. Je moet je voorstellen dat een sessie bestaat uit herhaaldelijk doorlopen van onderstaande onderdelen. Een sessie duurt ongeveer 75 minuten. 

Emotie / stress activeren

Ik vraag je eerst hoe je je probleem ervaart (dus niet het verhaal en de oorzaak, maar vooral wat je NU ervaart als je je er in gedachten mee verbindt). Met deze herinnering activeer je de bijbehorende emotie(s) en lichamelijke reactie(s). We gebruiken hierbij al je zintuigen, dus wat zie je, wat hoor je, welke emotie voel je, wat denk je, wat gebeurt er in je lichaam, etc. Bij grote trauma's gaan we hier uiterst voorzichtig mee om zodat je niet alles intens hoeft te herbeleven.

Kloppen/Tikken en praten (ook wel 'tapping' genoemd)

 

Daarna tik ik met twee vingers op speciale (meridiaan)punten op de zijkant van je hand, je gezicht en romp. Tegelijkertijd zeg je korte zinnen na. Dit zijn in het begin een herhaling van je eigen woorden. Ze geven weer hoe jij je probleem ervaart. Terwijl je daarmee je stress en emoties oproept kalmeert het getik je zenuwstelsel. Al gauw volgen zinnetjes die je helpen relativeren en die je uitnodigen om het probleem los te laten of anders te bekijken. Je emoties en stress worden letterlijk ontladen.  

Patroon onderbreken

Na korte tijd tikken en praten denk je aan iets fijns en vervolgens aan iets onbelangrijks (ik stel je een 'stomme' vraag of leid je af met een grapje). Je gebruikt dan een ander deel van je brein. Deze onderbrekingen houden de sessie luchtig én maken het voor je brein lastig om je probleem vast te houden. Dat merk je zelf wanneer je opnieuw aan je issue denkt. Je zult merken dat je anders reageert. 

Nieuwe situatie bevestigen

We gaan - als de emoties zijn ontladen - een ander scenario schetsen dat nu beter bij je past. Hoe had je willen reageren, achteraf gezien? Als je niet zo door emotie was beïnvloed? Welke conclusies zou je willen veranderen? Wat zou je tegen jezelf zeggen als je de tijd terug kon draaien? Dit bevestigen we hardop, tikkend op de meridiaanpunten. 

Extra's: inzichtkaarten, BARS, Opstellingen

Aan het eind van de sessie krijg je de gelegenheid om inzichtskaarten te trekken. Ook is het mogelijk dat ik je hoofd vasthoudt op bepaalde specifieke punten. Veel mensen vinden dit een fijne afronding. Dit heeft niets met EFT te maken, maar is een meer energetische benadering ook wel Acces Bars genoemd (google het maar). 
Een EFT sessie combineer ik ook wel met opstellingen, een waardevolle combinatie. Hierover lees je meer in dit artikel

De sessie van Brenda

Om een indruk te krijgen kun je lezen hoe de sessie van Brenda verliep.

Emotional Freedom Techniques, iets voor jou?

Je kunt vrijblijvend kennismaken en daarna beslissen of je een consult wilt. Het kennismaken kan telefonisch, online of persoonlijk in de praktijk. Liever zelf aan de slag? Dat kan in de online cursus 'Grip op stress en emoties'.

Lees meer …Hoe gaat een EFT sessie nou precies?

Inspiratie-avonden (kleine groepjes)

Samengevat

samen

  • Zelfhulp in een kleine groep
  • De voordelen van samen EFT-en
  • Tips over zelfhulp 
  • Deskundige begeleiding
  • Openheid mag, maar hoeft niet
  • Prettige manier om jezelf te blijven ontstressen/ ontwikkelen
  • Lage kosten (eerste keer GRATIS)

Het idee voor deze avonden is ontstaan na een yoga-les


1 rekenmachine 001
Borrowing benefits
Wetenschappelijk is aangetoond dat alleen al het kijken naar de sessie van een ander, ook bij de toeschouwer effect heeft. Wanneer je toekijkt, gaat jouw onderbewuste ook aan de slag. Het herkent soortgelijke emoties, op basis van jouw eigen situatie/herinneringen. Wanneer je zelf actief méédoet, versterk je dit effect (ook wel 'borrowing benefits' genoemd). Op dit principe zijn de inspiratie-avonden gebaseerd.  


Opzet van de avonden:

  • Koffie/thee bij binnenkomst
  • Gezamenlijke ontspanningsoefening om even te landen
  • Opfrissen EFT-zelfhulp: hoe ging het ook al weer? 
  • Inventarisatie van te behandelen thema('s), voor zover je dat kort wilt delen (niet noodzakelijk).
  • Tegelijkertijd zelf EFT toepassen onder begeleiding van Anita.
  • Nabespreking, delen van je ervaring voor zover je dat wilt.
  • Je kunt één keer aanschuiven, of er een maandelijkse gewoonte van maken. Die keus maak je zelf.

Goed om te weten
Wanneer je met een hulpvraag zit waarbij 1 op 1 begeleiding wenselijk is, overweeg dan een persoonlijk consult. Bij twijfel overleg je even.


Reserveren graag via onderstaand formulier
Mocht de avond van je keuze vol zijn, dan kan ik je op een reserve-lijst zetten,
voor het geval er iemand afmeldt.

 

Meer jezelf worden (6x EFT in een kleine groep)

Meer jezelf worden (6 avonden in een kleine groep)

Deze avonden zijn een mooie (en effectieve) gelegenheid om wat meer tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Samen met anderen, die net als jij, alledaagse uitdagingen zien als mogelijkheid om te groeien. Niet alleen rust in je hoofd aan het eind van de avond, maar een seizoen lang persoonlijke ontwikkeling met behulp van EFT. Je zult zien: de onderlinge overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.

(de avonden zijn bedoeld voor mensen die EFT als methodiek al eens hebben ervaren)

Opzet van de avond

  • Ontspanningsoefening om te 'landen'

  • Inventarisatie van wat er speelt - kort, het is geen praatgroep ;-)

  • Om de beurt behandelen we de thema's met EFT, iedereen doet met elkaar mee

  • Inzichtskaarten pakken, eventueel delen van je ervaring

  • Korte mediatie om mee af te sluiten

  • (uiteraard is er koffie, thee en water als je de avonden in Aalten bezoekt)

Aanmelden doe je onderaan op deze pagina!

(daar zie je ook de geplande data voor de online en live groep)


De EFT avonden bij Anita zijn voor mij 'reset' momenten. Iedere keer houd ik er een ontspannen en goed gevoel aan over, ik heb weer nieuwe energie. De sturing die Anita op een natuurlijke wijze geeft aan de avonden zorgt ervoor dat je soepel en snel tot de kern wordt geleid, zonder al teveel poespas. Ik ervaar dit als heel prettig en enorm effectief.
In het dagelijks leven zijn er regelmatig momenten waarop ik denk aan de handvatten die ik meegekregen heb op de online avonden, de EFT technieken zijn dus gemakkelijk toe te passen.

Al met al ben ik dus erg tevreden over de effectiviteit en de kwaliteit van de inhoud van de avonden. Anita dankjewel!

~ een deelneemster aan de online EFT avonden ~

Meer reviews lezen

Deskundige begeleiding

Voor net dat beetje meer

Jij tikt, Anita begeleidt je met woorden tijdens deze 'mini-sessie in een groep'. Je raakt (weer) vertrouwd met de techniek. 

Herkenning bij de ander

Oh heb jij dat ook!

Natuurlijk heb je allemaal zo je eigen issues, door mee te doen met de ander, help je ook jezelf (borrowing benefits *).

Kleine groep (4 à 5 personen)

Veilig en vertrouwd

In een kleine groep kun je delen wat je kwijt wilt en voor je houden wat van jou is. De ervaring leert dat de sfeer open en veilig is.

(*) Borrowing benefits

Wetenschappelijk is aangetoond dat alleen al het kijken naar de sessie van een ander, ook bij de toeschouwer effect heeft. Wanneer je toekijkt, gaat jouw onderbewuste ook aan de slag. Het herkent soortgelijke emoties, op basis van jouw eigen situatie/herinneringen. Wanneer je zelf actief méédoet, versterk je dit effect (ook wel 'borrowing benefits' genoemd). Op dit principe zijn deze avonden gebaseerd.     

Goed om te weten

Wanneer je met een hulpvraag zit waarbij 1 op 1 begeleiding wenselijk is, overweeg dan een persoonlijk consult. Bij twijfel overleg je even. 

Planning en aanmelden
(seizoen 2023 - 2024)

De avonden starten om 19:00 of 19:30 uur (afhankelijk van de groep) en eindigen rond 20:30 uur of 21:00 uur.


Groep 1 in Aalten: donderdagen 19:00 uur: 07 sept | 12 okt | 30 nov | 11 jan | 29 feb | 11 apr + inhaalavond 23 mei (=VOL! )

Groep 2 Online dinsdagen 19:30 uur: 05 sept | 10 okt | 28 nov | 09 jan |  27 feb | 09 apr + inhaalavond 21 mei (VOL!)
(je investeert € 95,- voor deze serie avonden) 


Lees meer …Meer jezelf worden (6x EFT in een kleine groep)

Wat is EFT en hoe werkt het

Heb je problemen waar je maar niet vanaf komt? Heb je alles geprobeerd en geloof je niet meer dat er een oplossing voor is? Je zult verbaasd zijn hoe effectief EFT is.

Wat is Emotional Freedom Techniques (EFT)?

Bij EFT klop/tik/tap je met twee vingers op meridiaanpunten op je hoofd en romp terwijl je er korte zinnen bij uitspreekt. Je klachten en problemen lossen op. EFT werkt beter dan praten en pillen alleen. Dat is de simpele uitleg. Voor mij niet genoeg ;-) 

Samengevat:

  • Je gedrag/reactie wordt voor ongeveer 95% bepaalt door een vrij primitief deel van je brein dat razendsnel reageert zonder dat je er over hebt nagedacht. 
  • Jezelf veranderen of problemen oplossen door er alleen over na te denken en te praten heeft beperkingen. 
  • Met EFT beïnvloed je je brein rechtstreeks op een praktische, efectieve en luchtige manier die ook eenvoudig zelf te leren is.

Direct effect met Emotional Freedom Techniques (EFT)

Het effect van EFT is dat je reacties op je probleem of klacht veranderen. Tijdens de sessie merk je dat bijvoorbeeld zo:

  • het beeld dat je bij je probleem had vervaagt,
  • je kunt er moeilijker 'bij komen',
  • het probleem staat verder van je af,
  • Het terughalen van dezelfde (nare) emotie kost meer moeite, of is onmogelijk geworden,
  • Sensaties in je lichaam zoals een knoop in je maag of spanning op je borst nemen af,
  • Er ontstaan meer gunstige gedachten. 

Je reageert daarna in 'real life' als vanzelf ook op een prettiger manier. 

EFT actie foto klein

Hoe gaat zo'n EFT-sessie?

Je kunt lezen hoe een sessie stap voor stap verloopt en zo wellicht nog beter begrijpen hoe en waarom het werkt.

Voor jou?

Je kunt vrijblijvend kennismaken en daarna beslissen of je een consult wilt. Het kennismaken kan telefonisch, online of persoonlijk in de praktijk.