fbpx

Hoe Faster EFT werkt (1)

Onderstaande tekst is best lang, maar korter kan ik het niet goed uitleggen...(het bekijken van de video in het kader rechts geeft ook een goede indruk). Of kijk de zelfhulpinstructie.
Opmerking vooraf: In deze uitleg spreek ik van Faster EFT. Dit is een doorontwikkelde vorm van EFT waarbij ook andere technieken worden geintegreerd. De grondlegger van Faster EFT is Robert Smith. Daar waar elders op de site nog EFT staat, bedoel ik ook deze variant, genaamd Faster EFT. 

 

Hoe je brein werkt...
In je hersenen is vastgelegd (geprogrammeerd) hoe je op bepaalde situaties reageert, op basis van ervaringen in het verleden.
Zo werkt ons systeem en het gaat vanzelf (90% van ons gedrag wordt bepaalt door ons onderbewuste).
Denk maar eens aan een (prettige) herinnering en wees je bewust wat je ervaart. Hoe meer je je er met al je zintuigen op focust, hoe duidelijker de herinnering wordt. Misschien krijg je vanzelf een glimlach op je gezicht of verandert je houding. Of misschien zie je het nog voor je of hoor je die stem nog. Ook sensaties in je lichaam komen voor. Terwijl het moment waaraan je denkt voorbij is, voel je NU nog het effect in je lijf en op je stemming. Je kunt je voorstellen dat dit vervolgens ook weer effect heeft op je gedrag. Het grootste deel van de tijd zijn we ons niet bewust van het verband tussen de gebeurtenissen om ons heen (onze waarnemingen), de herinneringen die getriggerd worden en de gevoelens en reactiepatronen in het NU.

 

Faster EFT...
Met Faster EFT beinvloed je dit systeem van herinneringen en reactiepatronen. Faster EFT combineert elementen uit o.a. Emotional Freedom Techniques, Neuro Linguistisch Programmeren en Matrix Reimprinting.
Faster EFT gaat er vanuit dat als je een probleem of klacht hebt, er niets mis is met je. Het probleem is 'slechts' een uitkomst op basis van eerdere ervaringen en je onbewuste reactiepatronen. Verander je de emotionele lading/betekenis van die herinneringen, dan verander je ook de uitkomst en lost je klacht op.

 

Concreet, wat gebeurt er tijdens een sessie
1) Er wordt kortdurend met twee vingers geklopt op je lichaam (gezicht, romp), terwijl je vooraf hebt gefocust op je probleem/klacht. Tijdens het kloppen is je aandacht bij de vingers die je huid raken. Door het kloppen wordt de opslag van emoties in de kern van je hersenen gunstig beïnvloed. Voor meer achtergrondinformatie hierover, klik hier.

2) Gedurende het kloppen geef je je onderbewuste allerlei commando's. Je zegt korte zinnen, zoals "ik ben veilig om dit gevoel los te laten", maar ook relativerende zinnen als "ik ben all lang geen kind van vijf meer (als het om een probleem uit de jeugd gaat), het is hoog tijd om dit gevoel los te laten". Ook humor wordt ingezet om te relativeren.
3) Na een paar rondjes kloppen adem je diep in en lang uit en moet je aan iets prettigs denken en vervolgens aan iets neutraals. Dit snelle switchen tussen nare, fijne en neutrale gevoelens is een belangrijk onderdeel van het oplossen van je klacht.

 

Deze cyclus wordt herhaald tot het probleem is opgelost.

 

Effect...
Het effect is dat je reacties op het probleem/je klacht veranderen. Het beeld vervaagt, je kunt er moeilijker 'bij komen' of het staat verder van je af'. Je zult merken dat het terughalen van dezelfde (nare) emotie ook meer moeite kost, of zelfs onmogelijk is geworden. Ook zeggen mensen vaak dat ze er nu anders tegenaan kijken en dat er ruimte komt voor andere gedachten (en dus ook ander gedrag!).
Tot slot kloppen we nog even door en maken we een nieuw 'programma'. Concreet betekent dit dat je positieve overtuigingen opzegt terwijl er op je wordt geklopt. Bij iemand die bang was voor spinnen kan dit zijn: "ik ben rustig als ik een spin zie (en dat voelt dan ook zo)". Bij iemand die zich als kind onveilig heeft gevoeld, worden specifieke herinneringen 'opnieuw gecreeerd', maar dan zoals men het liever had gehad of er wordt vanuit een ander perspectief naar gekeken.

 

Samengevat...
In feite maak je met Faster EFT op een gunstige manier gebruik van de werking van je brein! Natuurlijk is het meer dan 'even een rondje kloppen en klaar is kees'. Zoals gezegd, dit is slechts de theoretische basis.

 

 

Praktijk EFT-Aalten 

Akkermateweg 10  
7122 LG Aalten  
06-55 90 85 60

KvK 54636043 
btw nr NL001577248B15
IBAN NL20 KNAB 02 58 24 15 78